Meditácia


Nám pomáha dosiahnuť vnútornú harmóniu ako aj harmóniu s okolitým svetom, pocit pokoja a zároveň energie a života. Ak sa stane bežnou súčasťou nášho života, budeme ju brať ako každodennú samozrejmosť. Dychové cvičenia, tzv. pránajáma nám pomáhajú sa lepšie sústrediť s uvedomiť si svoje možnosti.

Využitie meditácie je jednoznačné – očista svojej mysle. Čistíme si denne svoje zuby, telo, oblečenie, upratujeme si svoj domácnosť, no často však ignorujeme a nemáme čas na svoje vnútro, akoby ani neexistovalo. Pri meditácii, nakoľko nie je jednoduchá, musíme byť disciplinovaní, no tu precvičovanie prináša svoje ovocie.

AKO MEDITOVAŤ

Každý deň si vyčleňte čas na meditovanie. Bude dobré ak bude meditácia prebiehať vždy v rovnakom čase. Vhodné je ako skoré ráno, tak i skorý večer, no je to veľmi individuálne. Snažte sa meditovať vždy na rovnakom mieste – nájdite si doma tichý kútik, kde dokážete vytvoriť pokojnú atmosféru. Zapáľte tam sviečku, položte čerstvé kvety alebo položte tam obrázok, ktorý vás inšpiruje. 

Meditovať môžete posediačky na stoličke alebo na podlahe – kdekoľvek sa cítite príjemne. Stolička by mala byť pohodlná s rovným operadlom, aby ste na nej mohli sedieť s vystretým chrbtom a neopierali sa. Chodidlá pritlačte na podlahu a ruky položte na stehná. Môžete aj kľačať či sedieť v tureckom sede na zemi. Vyberte si jednu polohu a akej zotrváte počas celého procesu meditácie. 

Nastavte si časovač a pokojne seďte, pozorujte a vnímajte svoj dych, opakujte si v mysli jedno slov, alebo sa sústreďte na nejakú predstavu. Nie je to ani zďaleka také jednoduché ako to vyzerá, práve preto sa nikam neponáhľajte a nemajte hneď v začiatkoch veľké očakávania. Vyčleňte si dostatok času na to, aby ste sa zosúladili so všetkými svojimi myšlienkami a starosťami. Vracajte sa k svojmu dychu a k vnútornej predstave. Seďte pokojne, aj keď sa necítite pohodlne, niečo vás bolí, svrbí a púta vašu pozornosť a vždy keď zistíte, že vaše myšlienky sa rozutekali, sústreďte sa na jeden bod. Keď sa časovač vypne, meditáciu ukončite aj v prípade, že máte pocit, že chcete pokračovať ďalej. Vytvorte si čas pre seba – zvyk meditovať jeden až dvakrát denne v dĺžke 30 minút. Asi po mesiaci pravidelnej meditácie s určitosťou pocítite, že ste pokojnejší a uvidíte akúsi celkovú voľnosť v celom živote.

PRÁNAJÁMA

Ako aj v joge, meditácii a zaiste a dychových cvičeniach je kľúčový výraz DYCH. Pri dychových cvičeniach by ste mali neustále sledovať svoje dýchanie. Začiatočníci často dýchajú plytko. Keď si to uvedomíte, to už je prvý veľký krok. Ako začiatočník sa snažíte kontrolovať a usmerňovať svoj dych, no ide tu práve o uvedomenie si ako dýchanie v tele funguje. Ak začnete dýchať ťažko a prerušovane, to je známka toho že nevládzete. Dýchanie je teda veľmi dôležité – pomáha pri koncentrácii a bráni mysli sa vracať ku každodenným starostiam. Práve dych nás môže zaviesť k častiam tela, ktoré potrebujú osobitnú pozornosť a po čase sa s jeho pomocou naučíte zbaviť napätia a blokov. 

Aj keď veľa ľudí nedôveruje meditácii, pokúsme sa aspoň na pár minút denne zastaviť, ticho sa usadiť a v mysli si utriediť myšlienky, možno práve toto je začiatok cesty k meditácii a uvoľneniu mysle. Každý okamih a pozornosť, ktorý venujeme sebe a svojmu zdraviu určite stojí sa to vyskúšať a osvojiť si.