Už od nepamäti sa používal ako prírodné sladilo. Predstavuje však polyfunkčnú potravinu a okrem výživovej hodnoty pozitívne ovplyvňuje fyziologické pochody v ľudskom organizme. Je v ňom prítomných 25 minerálov, z ktorých najvýznamnejšie sú železo, meď, mangán, ale aj sodík, draslík či fosfor. Aj škála vitamínov v mede nezaostáva – vitamíny skupiny B – B1, B2, B6, B12, vitamín C a zo skupiny liposolubilných sú to vitamíny A, E a K. Cukry sa nachádzajú v mede v invertovanej forme. Pre vysoký obsah týchto cukrov (60-70%) je med ideálnym zdrojom energie. V takejto podobe sa cukry môžu vstrebávať priamo do krvi a doplniť tak chýbajúcu energiu vo svaloch vyčerpaného a oslabeného organizmu. Dôležitou zložkou medu sú aj prítomné enzýmy, ktorých účinnosť zachováme ak ho chránime pred svetlom a teplom. Medzi najzdravšie druhy medu patrí lipový, pohánkový a cudzokrajný manukový med. Nezabúdame, že ho nikdy nedávame do horúcich nápojov – vtedy zničíme podstatnú časť jeho liečivých látok. Čaj či kávu sladíme medom až vtedy, keď nám nie sú pocitovo horúce na jazyk.
• Apiterapia
Je oblasť medicíny zaoberajúca sa používaním včelích produktov – medu, peľu, propolisu, materskej kašičky, vosku, pergy, včelieho jedu a medoviny pri liečení. Produkty včiel majú pre zdravie človeka blahodarné účinky. Pomáha pri liečení takmer všetkých chorôb a posilňuje imunitný systém proti týmto chorobám. Účinok prírodných liečiv býva miernejší a pomalší, ale výsledok je komplexnejší a trvalejší. Apiterapia vhodná pre každého. Dôležité je však vedieť, ako to robiť správne. Med môžeme užívať každý deň. Peľ, propolis, materskú kašičku v intervaloch. Každý deň treba začať s lyžičkou medu, rozpusteného vo vlažnej vode. Voda je akýsi vodič a všetky prospešné látky privedie priamo k bunkám. Pri apiterapii je jej príjem veľmi dôležitý. Správne množstvo docielime tak, že svoju váhu vynásobíme číslom 30 a vydelíme tisícimi. Toľko litrov musíme pri apiterapii denne vypiť.
Účinky:
- pôsobí protizápalovo na každú bunku v našom organizme
- má antioxidačný a antibakteriálny účinok
- čistí telo od voľných radikálov, urýchľuje detoxikačné procesy a zbavuje náš organizmus ťažkých kovov
- pomáha pri infekčných ochoreniach dýchacích ciest, uvoľňuje hlieny, teda pomáha pri liečbe kašľa
- lieči pri ochoreniach obličiek a močových ciest
- upravuje činnosť srdca, rozširuje srdcové tepny a zaisťuje lepšie prekrvenie tkanív
- urýchľuje hojenie žalúdočných vredov, pôsobí aj veľmi blahodárne na trávenie, podporuje zdravú črevnú mikroflóru ,zmierňuje ako hnačku, tak i zápchu
- obsahuje cenné látky urýchľujú hojenie rán a zároveň ich účinne dezinfikujú
- pomáha pri liečbe málokrvnosti
- jeho sedatívne účinky sú vhodné pri boji s nespavosťou
- znižuje cholesterol
- podporuje chuť do jedla
Neodporúča sa konzumovať ľuďom s vysokým krvným tlakom, alergikom a astmatikom. Ľudia chorí na cukrovku ho môžu konzumovať len v malom množstve, po konzultácií s lekárom. Pri ťažšom stupni cukrovky je jeho konzumácia zakázaná.