Med


Už od nepamäti sa používal ako prírodné sladilo. Predstavuje však polyfunkčnú potravinu a okrem výživovej hodnoty pozitívne ovplyvňuje fyziologické pochody v ľudskom organizme. Je v ňom prítomných 25 minerálov, z ktorých najvýznamnejšie sú železo, meď, mangán, ale aj sodík, draslík či fosfor. Aj škála vitamínov v mede nezaostáva – vitamíny skupiny B – B1, B2, B6, B12, vitamín C a zo skupiny liposolubilných sú to vitamíny A, E a K. Cukry sa nachádzajú v mede v invertovanej forme. Pre vysoký obsah týchto  cukrov (60-70%) je med ideálnym zdrojom energie. V takejto podobe sa cukry môžu vstrebávať priamo do krvi a doplniť tak chýbajúcu energiu vo svaloch vyčerpaného a oslabeného organizmu. Dôležitou zložkou medu sú aj prítomné enzýmy, ktorých účinnosť zachováme ak ho chránime pred svetlom a teplom.  Medzi najzdravšie druhy medu patrí lipový, pohánkový a cudzokrajný manukový med. Nezabúdame, že ho nikdy nedávame do horúcich nápojov – vtedy zničíme podstatnú časť jeho liečivých látok. Čaj či kávu sladíme medom až vtedy, keď nám nie sú pocitovo horúce na jazyk.

Apiterapia

Je oblasť medicíny zaoberajúca sa používaním včelích produktov – medu, peľu, propolisu, materskej kašičky, vosku, pergy, včelieho jedu a medoviny pri liečení. Produkty včiel majú pre zdravie človeka blahodarné účinky. Pomáha pri liečení takmer všetkých chorôb a posilňuje imunitný systém proti týmto chorobám. Účinok prírodných liečiv býva miernejší a pomalší, ale výsledok je komplexnejší a trvalejší. Apiterapia vhodná pre každého. Dôležité je však vedieť, ako to robiť správne. Med môžeme užívať každý deň. Peľ, propolis, materskú kašičku v intervaloch. Každý deň treba začať s lyžičkou medu, rozpusteného vo vlažnej vode. Voda je akýsi vodič a všetky prospešné látky privedie priamo k bunkám. Pri apiterapii je jej príjem veľmi dôležitý. Správne množstvo docielime tak, že svoju váhu vynásobíme číslom 30 a vydelíme tisícimi. Toľko litrov musíme pri apiterapii denne vypiť.

Účinky:

  • pôsobí protizápalovo na každú bunku v našom organizme
  • má antioxidačný a antibakteriálny účinok
  • čistí telo od voľných radikálov, urýchľuje detoxikačné procesy a zbavuje náš organizmus ťažkých kovov
  • pomáha pri infekčných ochoreniach dýchacích ciest, uvoľňuje hlieny, teda pomáha pri liečbe kašľa
  • lieči pri ochoreniach obličiek a močových ciest
  • upravuje činnosť srdca, rozširuje srdcové tepny a zaisťuje lepšie prekrvenie tkanív
  • urýchľuje hojenie žalúdočných vredov, pôsobí aj veľmi blahodárne na trávenie, podporuje zdravú črevnú mikroflóru ,zmierňuje ako hnačku, tak i zápchu
  • obsahuje cenné látky urýchľujú hojenie rán a zároveň ich účinne dezinfikujú
  • pomáha pri liečbe málokrvnosti
  • jeho sedatívne účinky sú vhodné pri boji s nespavosťou
  • znižuje cholesterol
  • podporuje chuť do jedla

Neodporúča sa konzumovať ľuďom s vysokým krvným tlakom, alergikom a astmatikom. Ľudia chorí na cukrovku ho môžu konzumovať len v malom množstve, po konzultácií s lekárom. Pri ťažšom stupni cukrovky je jeho konzumácia zakázaná.