Máte kŕčové žily?


Žily sú cievy s jednosmernými ventilmi, ktoré pomáhajú udržať krv prúdiacu smerom do Vášho srdca. V prípade, že sú tieto ventily oslabené alebo poškodené, krv sa môže hromadiť v žilách, čo spôsobí ich napučiavanie, ktoré môže viesť ku kŕčovým žilám. Teda o kŕčových žilách hovoríme vtedy, keď sú žily zväčšené, opuchnuté a sú na pohľad pokrútené. Akákoľvek žila sa môže stať kŕčovou, avšak najčastejšie postihnuté miesta sú na dolných končatinách. Môžete ich vidieť tesne pod povrchom kože. Kŕčové žily môžu signalizovať vyššie riziko ďalších problémov s krvným obehom. Niekedy môžu spôsobiť mierne až stredne silné bolesti, krvné zrazeniny, kožné vredy a iné problémy.

Príznaky

V prípade, že kŕčové žily Vám nespôsobujú žiadnu bolesť, tak môžete na sebe pozorovať:

  • tmavofialové alebo až modré žily
  • vypuklé a stočené žily

V prípade bolestivých stavov príznaky zahŕňajú:

  •  boľavý alebo ťažký pocit v zasiahnutých miestach, väčšinou v nohách
  •  pálivé, pulzujúce svalové kŕče a opuchy dolných končatín
  •  zhoršenie bolesti pri sedavej práci alebo pri dlhšom státí
  •  svrbenie okolo jednej alebo viacerých z Vašich žíl
  •  kožné vredy v okolí členku, čo však môže znamenať, že máte závažnú formu cievneho ochorenia, ktorá si vyžaduje lekársku pomoc

Kto je ohrozený?

Mnoho faktorov môže zvýšiť riziko kŕčových žíl. Medzi ne patria:

  • rodinná anamnéza – riziko vzniku kŕčových žíl sa môže zvýšiť, ak sú prítomné u členov rodiny. Asi polovica všetkých ľudí, ktorí majú kŕčové žily, sa vyskytli aj u rodinných príslušníkov.
  • vek – s pribúdajúcim vekom strácajú žily svoju elasticitu. Ventily v žilách sú oslabnuté, takže krv, ktorá by mala byť v pohybe smerom k srdcu, prúdi naspäť a hromadí sa v žilách. Tie opuchnú a zmenia farbu, pretože obsahujú odkysličenú krv, ktorá je v procese recirkulácie cez pľúca.
  • pohlavie – u žien je vyššia tendencia výskytu kŕčových žíl ako u mužov. Hormonálne zmeny, ktoré nastanú v období puberty, tehotenstva a menopauzy (alebo s užívaním antikoncepcie).
  • tehotenstvo ­– u niektorých tehotných žien sa rozvíjajú kŕčové žily. Tehotenstvo zvyšuje objem krvi v organizme, čo je dôležité pre podporu vývoja plodu, ale na druhú stranu môže vyvolať nepríjemné vedľajšie účinky – zväčšené žily na nohách. Avšak kŕčové žily, ktoré sa rozvíjajú v priebehu tehotenstva sa môžu bez lekárskeho ošetrenia zlepšiť do troch mesiacov po pôrode.
  • nadváha alebo obezita, pri ktorej sa môže vyvíjať zvýšený tlak na žily.
  • nedostatok pohybu – dlhodobejšie státie alebo sedenie a to predovšetkým s prekríženými alebo ohnutými nohami môže zvýšiť riziko vzniku kŕčových žíl. To je preto, že monotónna poloha končatín po dlhší čas môže donútiť žily, aby sa viac „snažili“ pumpovať krv do srdca.
  • traumatizované končatiny – predchádzajúce krvné zrazeniny alebo traumatické poškodenie ventilov v žilách môžu oslabiť ich schopnosť prúdenia krvi späť do srdca, čím sa zvyšuje riziko vzniku kŕčových žíl.

Prevencia

Zlepšenie krvného obehu môže znižovať riziko ich vzniku. Taktiež môžete zabezpečiť zopár jednoduchých krokov, ktorými sa im dá zabrániť, napríklad cvičením, kontrolovaním svojej hmotnosti, stravovaním sa jedlami s vyšším obsahom vlákniny a s nízkym obsahom soli. Vyhýbajte sa topánkam na vysokých podpätkoch a tesným pančuchovým nohaviciam. Noste kompresívne pančuchy, pokiaľ Vám ich lekár odporučí, pretože tieto pančuchy vytvárajú mierny tlak, odvádza krv zo združených miest v žilách a tým znižuje opuchy nôh. Pravidelne striedajte svoju prácu v sede a v stoji, preventívne si zacvičte s nohami, zdvíhajte ich, pokiaľ sedíte.