Mangán


Tento minerál je považovaný za jednu zo základných živín, pretože telo ho potrebuje pre svoju správnu funkciu. Má významné antioxidačné vlastnosti. V ľudskom organizme sa nachádza prevažne v kostiach (v množstve od 10 do 40 mg), ďalej v pečeni, obličkách a v svaloch. Telo si nevie tento minerál uskladňovať, jedine tehotné ženy, aj to v malom množstve. Preto je organizmus odkázaný prijímať mangán v potrave, a to vo väčšom množstve ako potrebuje, pretože ho dokáže vstrebávať len v množstve 3 až 4%. Je rovnako dôležitý pre využitie vápnika, železa a fosforu vitamínu E, ako aj pre tvorbu bielkovín, tukov a cukrov. Významnou mierou podieľa aj na vytváraní imunity a slúži ako prevencia voči cukrovke.

Funkcie

– rast kostí, chrupaviek a synoviálneho mazu

– prevencia voči hypertenzii

– redukuje hladinu cholesterolu v organizme

– eliminuje anémiu

– ochrana voči svalovým kŕčom, zápalmi a epilepsii

– chráni pred osteoporózou, artrózou

– výrazne znižuje lámavosť zubov a zlepšuje stav chrupavky

– podporuje dobrý stav mozgu a nervového systému, zlepšuje pamäť

– prevencia pred duševnými chorobami, Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou

– podporuje tvorbu materského mlieka

Zastúpenie

– celozrnná a sójová múka, pšeničné a obilné klíčky, ovsené vločky, hnedá ryža, zemiaky, orechy     (vlašské, lieskové, mandle, pistácie, kešu, pekanové ), semienka (slnečnicové, ľanové, tekvicové, sezamové, chia), jedlé gaštany, strukoviny, mäso, morské ryby a plody mora (ustrice, raky, ostrieže), mlieko, tvaroh, vajcia, listová zelenina (šalát, špenát, kel), červená repa, hrášok, zázvor,  papája, mango, avokádo, čučoriedky, maliny, ananás, káva a čierny čaj

Nedostatok mangánu môže spôsobovať aterosklerózu, podráždenosť, kŕče, očné poruchy, poruchy sluchu, srdcové príhody, zvýšenie hladiny cholesterolu, zvýšenie krvného tlaku, straty pamäti, svalové sťahy, poškodenie pankreasu, nadmerné potenie, zrýchlený tep, lámavosť zubov, trasenie, stres, ataxiu a ochorenie prsníkov, dystrofia semenníkov aj vajíčok, pomalý rast vlasov a fúzov, stratu hmotnosti. Pričom zaujímavé je, že muži ho vstrebávajú omnoho ťažšie ako ženy.

Naopak nadbytok mangánu za normálnych okolností nie je možný, pretože jeho prebytok je z tela vylučovaný a telo vstrebe len toľko, koľko potrebuje. V priemysle, kde sa vyskytuje v celom prostredí, môže mangán spôsobovať otravy ako ťažký kov. Nadmerné vdychovanie mangánu v baniach spôsobuje príznaky parkinsonizmu a demencie, poruchami pohybu, triašky a nervovým vypätím.