Lyžovanie


Naša krajina poskytuje široké spektrum možností na lyžovanie, máme nádherné hory, ktoré určite treba vidieť. Zjazdové lyžovanie je zábavnou aktivitou, ktorá predstavuje vynikajúce cvičenie pre celé telo. Vo všeobecnosti zlepšuje flexibilitu a rovnováhu, silu. Samozrejme treba spomenúť, že je vhodné takmer pre každého. Približne hodinu pred touto činnosťou by mal človek vypiť asi pol litra vody. Vyhnúť sa treba sladeným, kofeínovým či farbeným nápojom. Energiu možno doplniť aj kúskom kvalitnej horkej čokolády.

Ak máte správnu techniku lyžovania, pracuje celé vaše telo. Pravidelné a ustálené pohyby zapájajú mnoho svalov, hoci si to možno ani neuvedomujete. Stačí, keď dodržiavate klasický lyžiarsky postoj a prenášate váhu z jednej strany tela na druhú. Celkový efekt je taký akoby ste napríklad tvrdo dreli vo fitku alebo si išli zabehať. Lyžovanie vám spevní postavu a keďže je to veľmi dynamický šport, po pár hodinách vypotíte aj to, čo ste raňajkovali. Rýchlosť a technika, ktorú musíte vyvinúť, aby ste úspešne zvládli svah, si vyžiada značné množstvo energie. Najväčšou výhodou je, že únavu väčšinou pocítite až keď sa zastavíte.

PRÍNOS LYŽOVANIA PRE ZDRAVIE

Popri lyžovaní posilňujete všetky hlavné svaly vo vašom tele, ako napríklad svaly na nohách – lýtkové a gluteálne svaly, podkolenné šľachy. Taktiež spevňujete vaše brušné svaly a ruky, zlepšujete postoj vášho tela, čo zároveň pomôže predísť bolesti chrbta.

Pohyb končatín prospieva chrbtici, práca s palicami spevňuje svalstvo a koriguje ťažkosti vzniknuté v sedavom zamestnaní.

Je všeobecne známe, že trávenie času vonku zlepšuje emočný stav, pričom lyžovanie je súčasne aj aktivitou, ktorá rozprúdi  endorfíny (hormóny šťastia). Pobyt v krásnom horskom prostredí je balzamom na dušu.

Pohybom človek uvoľňuje duševné napätie, zbavuje sa stresu a tým si zlepšuje kvalitu spánku. Odmenou je zníženie rizika viacerých chorôb aj vďaka otuženiu organizmu.

Lyžovanie je jednou z foriem aeróbnej vytrvalostnej aktivity, ktorú by ste sa mali pokúsiť zaradiť niekoľkokrát do týždňa do svojho tréningového režimu. Táto outdoorová aktivita, vykonávaná na čerstvom horskom vzduchu, môže mať vplyv na zlepšenie hodnoty saturácie kyslíka (okysličenie krvi). Podporuje krvný obeh, teda zlepšuje cirkuláciu a prietok krvi v srdci.

Veľkú výhodu tu má aj sociálny aspekt, pretože spoločné prežívanie zážitkov s priateľmi a rodinou pomáha utužovať vzájomné putá. 

OBLEČENIE

Musí odvádzať vlhko a prebytočnú teplotu von (priedušnosť) a brániť prenikaniu snehu, dažďa, vetra či chladu k telu (nepremokavosť). Do chladu radí obliecť si tri vrstvy, a to priliehavú termobielizeň, druhú vrstvu, ktorá udržiava teplo v tele a tretiu, ktorá chráni pred poveternostnými podmienkami.
Rukavice by mali byť v dlaňovej časti vystužené materiálom odolným voči oderu. Nemožno zabudnúť na čiapku.

V každom prípade lyžovanie je o pohybe a radosti, či ste sa na lyže postavili nárazovo, rekreačne, alebo za účelom vylepšenia si fyzickej, psychickej kondície alebo svojej postavy.

Dôležité je mať na pamäti – neprepínajte svoje sily, posudzujte svoje schopnosti reálne, predíde tak zbytočným úrazom a nepríjemnostiam. Lyžovanie je aktivita pre mladých aj starých. Jeho benefitom je aj fakt, že pomáha bojovať s vedľajšími efektami spojenými so starnutím, teda s ochabovaním svalov a kostí, klesajúcou propriocepciou, spomalenými reflexami, nižším aeróbnym rozsahom atď. Toto sú dôvody, prečo by ste ani na dôchodku nemali odložiť lyže niekam do pivnice.