Lymská borelióza


 Borelióza je infekčné ochorenie, ktorého pôvodcom sú baktérie druhu Borrelia burgdorferi. Prirodzeným rezervoárom sú divo žijúce zvieratá a vtáky a prenos sa deje prostredníctvom kliešťa. Približne 5-10% kliešťov je prenášačmi tejto nákazy, v oblastiach s vyšším výskytom kliešťov je to viac. Zvyčajne musí byť kliešť prisatý aspoň 36-48 hodín, čo je čas potrebný na pomnoženie baktérií. Inkubačná doba, teda doba od infekcie po prvé príznaky, je niekoľko dní až rokov.

 Postup infekcie

Baktérie sa do tela dostávajú cez sliny kliešťa zatiaľ čo sa kliešť kŕmi krvou. Sliny zároveň obsahujú látky, ktoré narušujú pôsobenie imunitného systému v mieste prisatia. Toto prostredie chráni Borrelie pred imunitou a môžu sa tak dostať do kože. V koži sa množia a postupujú do zamše. V tom čase sa vyvíja imunitná odpoveď a vznikajú kruhovité začervenané fľaky na koži.

Po niekoľkých dňoch až týždňoch sa baktérie krvou dostávajú do kĺbov, srdca, nervového systému a vzdialenejších častí kože. Ak sa infekcia nelieči, baktéria zostáva v tele aj roky. Následkom môže byť poškodenie nervových buniek a porušenie správnej funkcie šedej hmoty mozgu.

 Príznaky a štádiá boreliózy
  • Skorá lokalizovaná infekcia

Ak ešte nedošlo k rozsevu infekcie, okolo pohryznutia možno pozorovať kruhovitú vyrážku, ktorá je zvyčajne bezbolestná. Ďalej sa vyskytujú príznaky ako pri chrípke- bolesť hlavy, bolesti svalov, únava, horúčka.

  • Skorá rozšírená infekcia

Okrem kožných príznakov aj na iných miestach ako v blízkosti pohryznutia sa môže rozvinúť neuroborelióza. Príznaky sú slabosť svalov tváre, meningitída alebo zápal miechových koreňov. Encefalitída môže viesť k stratám pamäte, poruchám spánku alebo nálad. Postihnutie srdca sa prejavuje arytmiami. Ďalším prejavom je postihnutie kolenných kĺbov, problémy so zrakom alebo typický kožný príznak- borreliový lymfocytóm. Ide o červenofialový kožný infiltrát najčastejšie na ušnom lalôčiku, skróte alebo prsnej bradavke.

  • Neskorá rozšírená infekcia

Po niekoľkých mesiacoch nastáva prechod do chronicity a prejavuje sa to poškodením motorických alebo senzorických funkcií (pohyb a cit). Rozvíja sa chronická encefalomyelitída (zápal mozgu a miechy), poškodenie rozumových funkcií, migréna až psychiatrické poruchy.

 Diagnostika

V prvom štádiu sa diagnóza dá stanoviť podľa typického kožného prejavu a informácii o pohryznutí kliešťom. Neskôr sa robí sérologické vyšetrenie na prítomnosť protilátok.

Liečba a prognóza

Základnou liečbou sú antibiotiká, najčastejšie doxycyklín, ale v danej krajinnej oblasti lekár vždy vie, aké sú najúčinnejšie. Liečba trvá 1-4 týždne. Následne je potrebné chodiť pravidelne na kontrolné odbery krvi pre vyšetrenie hladiny protilátok pre možný návrat infekcie.

Prognóza je dobrá, ak sa ochorenie zachytí včas a začne sa s liečbou. Neskôr hrozia chronické príznaky a aj nenávratné poškodenia hlavne nervového systému a srdca.