Lykrové ortézy


Patria do skupiny ortéz, teda pomôcok, ktoré nahrádzajú oslabenú alebo stratenú funkciu pohybového aparátu. Lykrové ortézy sú vyrábané tak, aby dokonale priliehali na telo pacienta, preto je nevyhnutné odobrať pomerne veľké množstvo mier, na ktorých základe sa ortézy  vyrábajú. Aplikujú sa prevažne deťom s detskou mozgovou obrnou, ale rovnako pozitívny účinok vykazujú aj pri iných neurologických svalových postihnutiach. Tie môžu vzniknúť ako dôsledok poranení mozgu, svalovej dystrofie, roztrúsenej sklerózy, mozgovej príhody alebo pri paréze brachiálneho nervu a pod. Lykrová ortéza svojou konštrukciou vytvára mechanický tlak na svalové skupiny a kĺby, čím zvyšuje senzorickú a proprioceptívnu odozvu. Jej pôsobením dochádza k redukcii abnormálneho svalového napätia, zlepšeniu proximálnej stability, celkového postoja a aj všetkých  funkcií pohybového aparátu.

LYKRA

Vlákno obsahuje viac ako 85% polyuretánu, jeho elastickosť spočíva v chemickom spojení tuhého urethanu s amorfným segmentom z polyesteru. Rozťažnosť vlákien dosahuje až osemnásobok dĺžky. Vzhľadom k tomu, že je lykra takmer vždy zmiešaná s inou tkaninou, najčastejšie s bavlnou alebo polyesterom, tak po oblečení vytvorí doslova druhú kožu. Človek s jedinečnými krivkami sa predtým často stretával s tým, že mu oblečenie nesedelo, no v tomto prípade je opak pravdou. Lykra sa totiž dokáže dokonale prispôsobiť telu, a to bez obmedzenia pohybu. Elastické vlákno tak umožňuje voľný pohyb, ktorý oceníte nielen pri športe. Vďaka tomu, že sa vlákno natiahne, keď je to potrebné, alebo stiahne, keď je v pokoji, zaisťuje väčšie pohodlie po celých 24 hodín. Vzhľadom k svojim vlastnostiam je ideálna pre kompresné odevy, pančuchy a formujúcu bielizeň. Popri tom vlákna lykry v súčasnosti nájdete tiež vo väčšine športového oblečenia, v spodnej bielizni, plavkách, rifliach, tričkách, šatách, rukaviciach, nohaviciach alebo bundách. Používa sa predovšetkým v pánskej móde, než v dámskej. Medzi jej výhody a klady patrí však napríklad to, že oblečenie s takýmto materiálnym využitím je ľahké, pohodlné a priedušné. Nositeľom umožňuje voľný pohyb. Lykra v spojení s inými tkaninami dokáže telo tvarovať a opticky ho zoštíhliť aj o niekoľko centimetrov. Ďalej efektívne blokuje ultrafialové žiarenie a nosenie textílií s ňou znižuje riziko infekcií.

Lykra má však aj niektoré záporné vlastnosti. Keďže je dobre priliehavým materiálom, pokiaľ nie je vo forme tvarujúceho materiálu, prezradí na vás všetko, aj to, čo nechcete. Pozor by si na ňu mali preto dávať tí, čo trpia obezitou – čistá lykra nie je schopná zachytiť a odviesť vlhkosť preč od pokožky, a preto je nutné, aby bola vždy použitá v nejakej zmesi.

Ortézy sa nosia pod bežným oblečením. Vytvárajú zvýšený tlak na určitú svalovú skupinu a zlepšenie propriocepcie pomocou tesne priliehajúcej pomôcky vedie k lepšiemu uvedomeniu si časti tela, na ktorú chceme pôsobiť. Odpor, vytvorený ďalšími vrstvami zosilneného materiálu, má biomechanický vplyv na zlepšenie kontroly pohybu. K ďalším výhodám patrí úľava od bolesti a jednoduchšia fyzioterapia. Postupom času si pacient na efekt ortézy navykne a lepšie kontroluje svoj pohyb aj potom, čo ju odloží.