Lupiny


Mnoho ľudí považuje tieto nevzhľadné produkty tela za výsledok vysušenej pokožky, no v skutočnosti ide o súvislosť s mastnou pokožkou. Proces, ktorý zapríčiňuje ich tvorbu, respektíve, odlupovanie odumretých kožných buniek je prirodzenou reakciou na celom tele. Každých 28 až 30 dní sa kompletne mení celá naša pokožka, teda sa odlupuje a zároveň obnovuje. Dôvodom, prečo ich tak veľmi vnímame na hlave a pleciach je, že vo vlasoch sa zhromažďujú prv, než by mohli z nich nepozorovateľne vypadnúť. Mastnota vlasov a pokožky na hlave lepí tieto bunky ešte predtým ako ich môžeme zbadať na ramenách. 

• Ako si poradiť s lupinami

  • Zmena značky šampónu

Ak overený šampón aj napriek pravidelnému a dôkladnému umývaniu nepomáha na tento problém, je najvyšší čas si skontrolovať zloženie. Vyskúšajte tie s obsahom pyrotiónu zinkového, sírnika selénového, síry či kyseliny salicylovej. 

  • Striedanie šampónov

Môže sa stať, že nová značka nezaberie tak ako sme očakávali. Dôvodom nemusí byť samotný šampón, ale jednoducho sa staneme rezistentný voči istým obsiahnutým zložkám.  V takomto prípade sa odporúča používanie aspoň troch druhov šampónom proti lupinám, pričom ich striedame v mesačných intervaloch. 

  • Umývanie vlasov dvakrát

Pri prvom umývaní a oplachovaní sa z pokožky zmyjú uvoľnené lupiny a mastnota. Jednoducho povedané – prvé umytie ich odstráni, kým pri druhom umývaní už pôsobia účinné látky obsiahnuté v šampóne. 

  • Poctivo opláchnuť

Pri bežnom umývaní je to samozrejmosť. No po športovaní alebo ťažkej manuálnej práci, ktorá prináša množstvo potu, by sme sa mali pri sprchovaní zamerať aj na jeho dôkladné zmytie z pokožky hlavy – pot dráždi pokožku a urýchľuje odlupovanie kožných buniek.

  • Neškriabať sa

Pokúste sa premôcť pokušenie a dráždivého miesta sa nedotýkať. Nechtami na prstoch sa veľmi ľahko dá si spôsobiť poranenie. Ak je pokožka hlavy poranená, často až do krvi, mali by ste sa na istý čas vzdať ošetrujúceho šampónu a prejsť na jemnejší – napríklad detský šampón. Ideálne až kým sa poranenie nezahojí.

  • Zachovať pokoj

Ľudia vystavení stresu či náročnejšej životnej etape trpia lupinami v oveľa väčšej miere, pretože stres prispieva ku rýchlosti výmeny kožných buniek. 

  • Stravovanie

Hoci nie je medzi lupinami a stravou priama súvislosť, môže byť nesprávna životospráva jednou z príčin mnohých kožných ochorení. Zdravý životný štýl a hľadanie možností na relaxáciu môže priniesť viditeľné priaznivé a viditeľné výsledky.

Inými alternatívami, ktoré môžu viesť ku odlupovaniu pokožky, sú seboroický ekzém a lupienka. Seboroický ekzém je chronickou poruchou, pri ktorej dochádza ku zapáleniu pokožky a tá sa následne odlupuje. Často postihuje oblasť obočia, boky nosa a uši. Lupienka na druhej strane spôsobuje červené, šupinaté a vysušené fľaky na pokožke, ktoré vznikajú ako následok príliš rýchlej výmeny pokožky. 

Liečivá na lekársky predpis majú na tieto poruchy rýchly a pozitívny účinok. Ak však budete lupinami trpieť naďalej aj po aplikácii domácich prostriedkov odporúčaných v tomto článku, obráťte sa na svojho lekára.