Liečenie zaparenín


 S touto mykotickou infekciou sa stretávame nie len pri batoľatách a dojčatách ale aj pri starších ľuďoch s nevhodnou hygienou. Túto infekciu spôsobuje huba na základne nevhodnej hygieny, nesprávneho materiálu oblečenia, potu, tepla a vlhkosti. Najčastejšie sa s ňou stretávame najmä pri obéznych ľuďoch, kde sa zapareniny vyskytujú hlavne pri tukových vankúšikoch, záhyboch. Pri dlhšom trvaní a neliečení zaparenín sa daný človek vystavuje nepríjemným ekzémom, ktorých liečba trvá omnoho dlhšie.

Materiál oblečenia – Pri obéznych ľuďoch zapareniny vznikajú pri konečníku, pod prsiami či previsnutým bruškom. Ako sme spomenuli, vznikajú najčastejšie počas letných mesiacov. Základom je správna a častá hygiena a materiály. Dajte si pozor z akého materiálu je vyrobené vaše oblečenie. Vyhnite sa umelinám z čínskych obchodov, ktoré sú síce lacné ale ich výdrž a sanie potu je na bode nula. Siahnite radšej po kvalitných zmesiach z čistej bavlny, ktoré pot sajú a ponúkajú vám komfort.

Pokiaľ sa držíte hygienickými zásadami a nedarí sa vám zbaviť zaparenín môžete to skúsiť naturálnou cestou. Ak to zdravotný stav dovolí, aplikujte na sebe očistné kúry v podobe pitia bylinkových čajov, pitia čistého odšťaveného ovocia ( domáceho) a sedavé kúpele v lúhovanej vode. Vyhnite sa prípravkom ktoré majú tendenciu vašu pokožku vysušovať – spôsobujete si svrbenie a pálenie navyše.

Ak sa vám tohto mykotického ochorenia nedarí zbaviť, zájdite sa svojim dermavenerológom ktorý vám predpíše medicínu. Taktiež ďalej dbajte na prevenciu, zdravý životný štýl a riadnu hygienu, ktorá je v tomto prípade kľúčová. V žiadnom prípade si tričko neobliekajte viac krát, pretože huba sa automaticky znovu prenesie na vašu pokožku. V lekárni sa kľudne poraďte so svojím lekárnikom, o možnostiach liečby masťami bez predpisu. Riadne ho oboznámte so svojim zdravotným stavom a prípadnými alergiami. Taktiež je vhodné podchytenie tohto ochorenia už v prvotnom štádiu, kedy je liečba najúčinnejšia, najrýchlejšia a najšetrnejšia k vašim peňaženkám i trpezlivosti.