Liečba vysokého cholesterolu – pohyb, výživa a lieky


 Ukazovateľ hodnôt cholesterol u starších ľudí je dôležitým ukazovateľom celkového kardiovaskulárneho zdravia. V prípade, že sú prítomné ďalšie riziká ochorenia srdca, zníženie cholesterolu je jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť riziko srdcového infarktu, mŕtvice alebo ochorenia periférnych ciev.

Je pravdou, že človek nemôže zmeniť svoj vek alebo rodinnú anamnézu. Existujú však ďalšie možnosti, ako hladinu cholesterolu znížiť. Najjednoduchšími možnosťami je zvýšenie pohybovej aktivity, udržanie zdravej hmotnosti alebo úprava stravovacieho režimu. V prípade, že neexistuje iné riešenie je poslednou možnosťou užívanie liekov.

Lekári však varujú, že jeden z najväčších faktorov, ktorý prispieva k vysokej hladine cholesterolu je sedavý spôsob života. Naopak aktívny životný štýl a pravidelná chôdza dokážu hladiny cholesterolu znížiť.

Pohyb

Pohyb a cvičenie majú tendenciu znižovať krvný tlak. Rovnako tak tieto činnosti vedú k zníženiu hmotnosti a zníženiu rizika vzniku cukrovky. Už iba jednoduchá chôdza po schodoch namiesto použitia výťahu pomáha podporovať celkové kardiovaskulárne zdravie a to vrátane cholesterolu.

Vhodná je akákoľvek pohybová činnosť, ktorá človeka doslova zdvihne zo stoličky a odvedie ho preč zo sedavého spôsobu života. Či už sú to práce na záhradke, chôdza alebo zvýšené množstvo domácich prác.

Výživa

V boji s cholesterolom hrá dôležitú rolu taktiež aj výživa. Je potrebné vyhnúť sa spracovávaným potravinám, ktoré obsahujú nasýtené trans-mastné kyseliny, ktoré zvyšujú LDL cholesterol a zamerať sa na stravovanie s vysokým obsahom ovocia a zeleniny, ktoré majú zásadný význam pre znižovanie LDL cholesterolu. Priemyselne spracované potraviny majú vysoký obsah kalórií, vedú k nárastu hmotnosti a sú náchylné k tvorbe vysokej hladiny cholesterolu.

Dôraz na konzumáciu zelenej a listovej zeleniny (brokolica, kapusta, karfiol) je opodstatnený. Tieto potraviny totiž znižujú celkový kalorický príjem a poskytujú dostatok vlákniny, ktorá vedie zníženiu LDL cholesterolu. Rovnako tak konzumácia celozrnného chleba, cestovín, hnedej ryže alebo ovsených vločiek. Plus konzumácia omega-3 mastných kyselín. Napríklad losos a tuniak.

Lieky

Zmena životného štýlu je síce najjednoduchšia, ale nie je pohodlná. Preto väčšina ľudí radšej siahne po ešte jednoduchšom a pohodlnejšom riešení. A tým sú lieky. Tie vyriešia zdravotný problém cholesterolu lacno, efektívne a navždy. Lenže… negatíva týchto liekov sú v tom, že obsahujú niektoré nežiaduce účinky a vyžadujú, aby pacient pokračoval v liečbe po celý svoj život.