Lakto-vegetariánska strava


Je kombináciou mliečnej a rastlinnej stravy. Pozostáva výlučne zo zeleniny, ovocia, byliniek, obilnín, mlieka a mliečnych výrobkov. Prívrženci tohto spôsobu stravovania odmietajú živočíšne produkty, teda mäso, údeniny a ryby. Na druhej strane zasa nie sú takí prísni ako vegetariáni, ktorí nekonzumujú nijaké zvieracie produkty – ako vajcia či mlieko. Súčasné poznatky o výžive hovoria, že mäso ani ryby ani ryby nie sú nevyhnutnou súčasťou našej výživy. Napriek tomu je v posledných rokoch ich konzumácia vysoká – najmä čo sa týka mäsa a údenín.

Lakto-vegetariánska strava je vhodnou alternatívou, pretože je mimoriadne zdravá a pomáha k obmedzovaniu výskytu civilizačných chorôb, teda k najmä k ochoreniam srdca, obehu, nadváhe a k iným poruchám látkovej výmeny. Kto má skúsenosti s požívaním vegetariánskych jedál, určite dobre vie a uzná, že takéto pokrmy sa dajú pripraviť veľmi chutne a zároveň rýchlo a rozmanito. Mliečno-rastlinná strava sa v žiadnom prípade neobmedzuje  len na konzum surových šalátov  a obilnín. Možno konštatovať, že je pestrá nielen výberom surovín, ale aj ich vzájomnou kombináciou a dochutením. Po zjedení väčšej porcie sa budeme cítiť sviežo, pretože potraviny mliečno-rastlinného pôvodu nezaťažujú tráviaci trakt do takej miery, ako strava mäsitá, ktorá je v obľube v našich domácnostiach.

Aké potraviny sa používajú

Pri tomto type stravovania môžeme vytvoriť vyvážený plán jedál a pripraviť ozaj pestrú zmes a širokú škálu pokrmov. Samozrejme, uprednostňujeme také spôsoby prípravy, ktoré maximálne zachovávajú výživné látky a vitamíny. Vhodné je teda príprava na pare alebo dusenie. Zeleninu a ovocie je najlepšie konzumovať surové, pretože tak sa uchováva ich pôvodný obsah zloženia.

Mlieko a mliečne výrobky

Slúžia ako hlavná zásobáreň cenných bielkovín. Treba byť opatrný, aby sa spolu s mliekom, syrmi a tvarohom neskonzumovalo príliš veľa tuku. Niektoré jeho zložky, predovšetkým cholesterol a nasýtené mastné kyseliny vo veľkom množstve zaťažujú srdce a krvný obeh. Aj to je jeden z dôvodov prečo odborníci na výživu radia znížiť konzumáciu masla a následne ho nahradiť rôznymi  rastlinnými olejmi a stuženými tukmi.

Strukoviny

Kto si dokáže odoprieť pôžitok z mäsa, musí potrebu pre náš organizmus nahradiť inými potravinami. Veľmi vhodnou náhradou živočíšnych bielkoví sú práve strukoviny – hlavne hrach, fazuľa, šošovica, cícer, o ktorých vieme, že ich zloženie a obsah bielkovín nám dokážu plnohodnotne nahradiť bielkoviny nachádzajúce sa v mäse. Na prvom mieste treba určite vyzdvihnú sójové bôby, ktoré sa vďaka svojmu bohatému zloženiu používajú odpradávna napríklad v čínskej kuchyni.

Klíčky a výhonky

O čo sú potraviny čerstvejšie, tým viac sú pre nás hodnotnejšie. Snáď ku každému typu stravovania sú vhodné čerstvé výhonky a klíčky, ktoré nás potešia nie len skvelou chuťou, no najmä prínosom živín pre naše telo.

Obilie

Sú veľmi dôležité najmä pre prínos bielkovín a uhľohydrátov. V tomto type stravovania zohrávajú kľúčovú úlohu. Nájdeme ich v najrôznejších formách. Od celozrnného pečiva, vločiek, ba aj vo forme celozrnnej nelúpanie ryže. Momentálne sa tešia veľkej obľube návrat stravovacích návykov našich predkov, a to proso, krúpy a pohanka. Zo zahraničnej kuchyne je to bulgur a kuskus.

Zelenina

Lakto-vegetariánska strava používa akýkoľvek typ dostupnej zeleniny. Mala by byť čo najčerstvejšia, najlepšie domáca, v ideálnom prípade nekonzervovaná. Pri nedostatku čerstvej zeleniny je vhodná náhrada  zelenina mrazená a kvasená.

Oleje a tuky

Všetky oleje okrem masla a masti sú rastlinného pôvodu. U nich je dôležitý obsah nenasýtených mastných kyselín, ktoré obsahuje napríklad ľanový, repkový, slnečnicový olej, olej  z obilných klíčkov či kukuričný olej. I keď obsah živín je vysoký, príprava smažením je vhodná maximálne jedenkrát za mesiac.

Korenie a bylinky

Osobám s vysokým krvným tlakom sa odporúča obmedziť konzumáciu soli, prípadne ju  úplne vylúčiť. Pokrmy sa i bez nej dajú skvele dochutiť rôznymi bylinkami ako sú napríklad majorán, rozmarín, tymian, kôpor, ligurček, bazalka, alebo koreninami ako vanilka, škorica či muškátový orech. No ak aj napriek tomu je ťažké sa vzdať soli, je lepšia alternatíva si zadovážiť morskú soľ, ktorá obsahuje viac cenných minerálov.

Je dôležité si pamätať, aj keď tento typ stravovania je jednou z najzdravších možností vôbec, myslime na obsah tukov obsahujúce maslo a ostatné živočíšne tuky. To platí dvojnásobne, hlavne ak je cholesterol v našej krvi zvýšený.