Kyselina listová


Kyselina listová (kyselina folová) je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA, rast tkaniva, obnovu a funkciu buniek ľudského tela. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. V skutočnosti ide o jeden zo skupiny vitamínov B, označenie B9 sa používa iba zriedkavo. Úloha tohto vitamínu sa javí byť veľmi jednoduchá, jeho nedostatok v organizme však môže spôsobiť vážne problémy.

Kyselina listová – teda vitamín B9, ktorý je rozpustný vo vode, citlivý na teplo a svetlo. Z tela sa vylúči väčšinou už do 24 hodín. Je veľmi dôležitá aj pre ženy, ktoré chcú otehotnieť, alebo sa nachádzajú v prvom trimestri tehotenstva. Odporúčaná denná dávka je 400 – 600 mg za deň, maximálne 1 g,  no tehotných žien sa množstvo zvyšuje na dvojnásobok.

Prirodzený príjem kyseliny listovej v našom jedálnom lístku

Medzi hlavné zdroje kyseliny listovej patria kvasnice, pečeň, obličky, bravčové mäso, hovädzie vnútornosti, hydina, jahňacie mäso a  treska, ktorá je zvlášť bohatá na kyselinu listovú. Zo zeleniny všetky druhy fazulí a ďalšie strukoviny, karfiol, brokolica, ružičkový kel, kapusta, špargľa, špenát, zelený hrášok, chren, uhorky, tekvica, paradajky, červená repa, listová zelenina, klíčky, olejnaté semená a orechy (para, pistácie, vlašské). Niektoré druhy ovocia hlavne pomaranče a všetky citrusové plody a produkty z nich (citrusové šťavy), avokádo, mango, ďatle, figy, banány, čerešne, višne, záhradné jahody, maliny, egreše. Ďalej kyselinu listovú obsahuje aj ryža, vajíčka (najmä žĺtok), mlieko a mliečne výrobky, syry (brie, camembert, plesňové a mäkké syry ), celozrnné výrobky a pšeničné otruby.

Treba byť obzvlášť opatrný pri tepelnej úprave pokrmov. Vitamín B9 zle znáša vysoké teploty. Varením, pečením alebo dusením sa môže zničiť až 90 % vitamínu – ničí sa teplom a pôsobením vzdušeného kyslíka, nesprávnym zaobchádzaním s potravinami sa môže zničiť až 30 – 90 % jeho obsahu. Tepelná úprava potravy by mala byť čo najkratšia, pričom varíme v minimálnom množstve vody, alebo najlepšie v pare. Najvyšší obsah kysliny listovej sa zachováva v potravinách konzumovaných v čerstvom stave. Zbytočným stratám môžeme predísť, ak ovocie a zeleninu skonzumujeme čo najskôr po zbere a potraviny skladujeme čo najkratší čas v chladničke.

Úloha kyseliny listovej v ľudskom tele

– podieľa sa na metabolizme nukleo a amino kyselín

– zabraňuje vzniku srdcového infarktu a mozgovej príhody

– znižuje riziko vývojových vád embrií počas tehotenstva

– stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny, zvyšuje chuť do jedla

– udržiava pleť a zlepšuje kvalitu vlasov

– podporuje funkciu pečene, žalúdka, čriev

– pomáha predchádzať vzniku

Nedostatkom kyseliny listovej spôsobuje tieto príznaky:

– chudokrvnosť

– zlá nálada, depresie

– hnačka

– šednutie vlasov

– zápal jazyka a vredy v ústach

– rastové problémy

– problémy otehotnieť

Predávkovanie

Riziko toxicity je veľmi malé. Nadmerný príjem sa vylúči močom. Veľmi vysoké dávky 15 000 mg však môžu vyvolať žalúdočné ťažkosti a problémy so spánkom. Aj v tomto prípade platí, že o užívaní a dávkovaní je vhodné poradiť sa s lekárom a prihliadať na svoj zdravotný stav.