Kvasinková infekcia


Pre mnohé ženy pravdepodobne dôverne známa. Vo vagíne sa objaví po užívaní antibiotík, v lete po kúpaní v znečistenom jazere či po nahromadenom strese, ktorého je prirodzene viac ako je zdravé. Ku kvasinkovej infekcii prichádza v čase, kedy sa zmení hladina pH (kyslosť/zásaditosť) alebo dôjde k narušeniu rovnováhy medzi baktériami a kvasinkami. Vtedy nezhubné vaginálne kvasinky rastú nekontrolovane. Na úroveň pH pôsobia hormonálne zmeny – tehotenstvo, užívanie hormonálnej antikoncepcie, ale aj nosenie príliš tesného alebo nevhodného oblečenia. U nekontrolovaného diabetu, alebo pri dlhodobej diéte plnej cukrov, pečiva a fermentovaných potravín dochádza tiež k narušeniu prirodzenej vaginálnej flóry a kvasinky majú cukor v obľube. Pomáha im rásť a množiť sa. Pri opakovaných vaginálnych kandidózach je vždy potrebné myslieť aj na poruchy imunity, ktoré sú častou príčinou kandíd nielen v pošve, ale napríklad aj v ústach, tráviacom trakte. Ženy, ktoré sú na kvasinkové infekcie náchylné (po užívaní antibiotík prídu kvasinky takmer zaručene), mali by dbať na prevenciu.

PREVENCIA

Najviac pomáha zmena stravovacích návykov, vynechanie spracovaných potravín, cukrov, sladkostí, pečiva a plesňových syrov. Pri opakovaných mykózach sa treba úplne vzdať horúcich kúpeľov a víriviek, dbať na prezliekanie plaviek hneď po kúpaní, používať jemné intímne mydlá bez obsahu alergizujúcich látok. Vaginálne mykózy sa objavujú najčastejšie tesne pred ovuláciou, alebo pred menštruáciou, kedy sú v tele prirodzene vyššie hladiny estrogénov, ktoré podnecujú množenie kvasiniek. Ako prevenciu je možné použiť aj výplach/oplach pošvy, ktorý je bezpečný aj počas tehotenstva, avšak pred jeho použitím je potrebné sa poradiť s vašim ošetrujúcim lekárom. Väčšina žien, ktoré mávajú problémy pravidelne, totiž presne vie, kedy sa nepríjemné pálenie objaví, často stačí aj malý podnet. Z ďalších možností prevencie treba určite zvážiť vysadenie hormonálnej antikoncepcie, aspoň na čas, kým sa kvasinky nepreliečia. Z prírodných alternatívnych možností fungujú cesnakové sedacie kúpele, pravidelná konzumácia škorice a bylinné sedacie kúpele.

PRÍZNAKY

  • pocit svrbenia, pálenia, opuch pošvy a začervenanie a opuch pyskov ohanbia
  • belavý hutný výtok pripomínajúci tvaroh bez zápachu
  • nepríjemný pocit pri pohlavnom styku

LIEČBA

Kvasinky sú mikroorganizmy, ktoré sa u nás prirodzene vyskytujú na slizniciach v ústach, nosa a krku, v intímnych partiách žien i mužov, na koži a v črevách. Za normálnych podmienok žijú v rovnováhe s baktériami a tvoria prirodzenú mikroflóru. Pri narušení fyziologických podmienok môže dôjsť k premnoženiu kvasiniek a rozvinie sa kvasinková infekcia. Čakať pri mykóze nemá zmysel. Treba okamžite navštíviť gynekológa. Čím skôr, tým lepšie. Vagináne čípky a masti sú len na lekársky predpis a prinášajú okamžitú úľavu. Okrem liekov a podporných kozmetických prípravkov sa odporúča upraviť životný štýl a jedálničektak, aby sa znížil príjem jednoduchých cukrov a kvasinky tak nemali dostatok potravy.

Liečba teda spočíva v podaní antimykotík. Pri akútnom ochorení sa volia lokálne prípravky, pri chronických a opakujúcich sa infekciách sa predpíše antimykotiká na systémové použitie.