Kvasená kapusta


Sa pripravuje kvasením jemne postrúhanej alebo pokrájanej a posolenej bielej kapusty. Od nepamäti je obľúbenou prílohou k rôznym druhom mäsa, lebo neutralizuje vysoký obsah tukov. To však ešte zďaleka nie je všetko – kvasená kapusta je veľmi chutná a mimoriadne zdravá. Svojimi účinkami sa podobá jogurtu. Fermentáciou vzniká vysoko aktívny kobalamín, vitamín B12, ktorý v inej rastlinnej strave nenájdeme. Tento typ zeleniny je teda nenahraditeľný pre vegánov, ktorí s popri mäse vyhýbajú aj konzumácii vajec, a tým je príjem vitamínu B12 nižší.

ÚČINNÉ LÁTKY

Mimoriadne dôležitý je obsah spomínaného vitamínu B12. Je nepostrádateľný pre duševnú sviežosť, dobrú náladu, odolnosť voči stresu, pre činnosť mozgu a nervov, metabolizmus bielkovín, tvorbu červených krviniek či rast buniek.

Okrem toho je kvasená kapusta bohatým zdrojom pyridoxínu, vitamínu B5, bez ktorého by životne dôležité bielkoviny v našom tele boli nedostatočne využité. Kvasená kapusta obsahuje niacín (bunková energia, mozgový metabolizmus, dobrá nálada), veľa kyseliny pantoténovej (žiarivá farba vlasov, bunková energia).

Prítomný je samozrejme vitamín C pre náš imunitný systém a produkciu hormónov, draslík, ktorý odvodňuje a odkysličuje organizmus , železo pre krvotvorbu, horčík pre činnosť svalov a srdca, zinok na väzivové tkanivá, libido a mozgovú činnosť. 

LIEČIVÉ ÚČINKY

  • podporuje mentálnu sviežosť a príjemnú náladu
  • zvyšuje odolnosť voči stresu
  • aktivizuje mozgový a nervový metabolizmus
  • pomáha pri tvorbe červených krviniek
  • má omladzujúce účinky
  • pomáha tvoriť kostnú hmotu
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • posilňuje svalstvo a imunitný systém
  • prispieva k tvorbe opotrebovaného väzivového tkaniva

Príprava a konzumácia kvasenej kapusty má u nás dlhú tradíciu. Naše staré mamy počas dlhých zím kvasenou kapustou zabezpečovali dostatočný prísun vitamínov pre celú rodinu. Kvasená kapusta sa pripravuje z bielej kapusty a azda v každej kuchárskej knihe nájdeme množstvo receptov na prípravu chutných a zdravých pokrmov. Pri spracovaní sa fantázii medze nekladú. Najviac účinných látok ale zachováme, ak ju upravujeme len veľmi krátko alebo najlepšie vôbec. Opatrnosť ale treba dodržať pri dosáľaní pokrmu, keďže kvasená kapusta obsahuje veľa soli, ostatné suroviny, prípadne jedlá veľmi nesolíme. Kvasenú kapustu by sme pred prípravou nemali premývať, hoci možno chuť bude prisilná. Vymývaním by sa vyplavilo množstvo cenných látok.