Kvalitný spánok


Spánok je základná fyziologická potreba a je nutný pre správne fungovanie organizmu. Človek by mal denne spať minimálne 8 hodín, i keď každý organizmus má iné potreby, teda niekto sa môže cítiť sviežo aj po 5 hodinách. Pokiaľ spí menej, vzniká spánkový deficit, ktorý sa môže hromadiť, až vyústi v zdravotné problémy. S kvalitným spánkom súvisí i psychická stránka človeka. Pokiaľ sa nachádzate v zložitej životnej situácii, zažívate stres a máte plnú hlavu problémov, berie vám to veľa sily a energie, ktorú nutne potrebujete doplniť. Ale v noci, kedy by ste mali odpočívať a naberať silu na ďalší deň, miesto spánku pozeráte do prázdna, prevaľujete sa a keď už konečne zaspíte, ste znova o chvíľu hore – jedná sa o vážny problém. Neustála únava a nekvalitný spánok môže byť následkom oslabenej imunity, prechodeného ochorenia alebo zápalu v tele. Dôvodom taktiež býva nedostatok vitamínu A, B, C, D alebo E, alebo pokiaľ vám chýba vápnik, horčík či zinok. Únava ale môže varovať i pred vážnejšími ochoreniami ako sú rôzne infekcie, anémie, či problémy so štítnou žľazou. Býva spojená i s cukrovkou či so srdcovocievnymi ochoreniami, ľadvinovými ochoreniami a ochoreniami pečene. U žien môže spôsobiť únavu kolísanie hladiny hormónov v tehotenstve a v klimaktériu. Príčinou môže byť i nahromadenie toxínov v tele alebo lieky. Pokiaľ je však únava dlhodobá a bez zjavnej príčiny, na vine môže byť i chronický únavový syndróm. 

AKO SA VYSPAŤ „DORUŽOVA“

REŽIM

Ak začnete pravidelne chodiť do postele a aj vstávať v tom istom čase, telo si po čase na tento časový harmonogram zvykne a pre vás to bude omnoho jednoduchšie. Vytvoríte si tak určitú biologickú rutinu, ktorú ale treba dodržiavať aj počas víkendov a vyhnúť sa tak ťažkému pondelkovému vstávaniu.

OÁZA POKOJA

Spálňa by vždy mala byť uprataná, zbavená prachu a nečistôt, ktoré by vás v noci mohli dráždiť. Taktiež si strážte teplotu vzduchu. V prekúrenej izbe budete mať problém nielen zaspať, ale rovnako vás bude teplo v noci budiť. To isté sa deje, ak je v miestnosti zima. Svoju úlohu zohráva i usporiadanie nábytku. Čo najviac limitujte zvuky v byte. Pokiaľ je to potrebné, používajte masku na spanie, aby ste boli v úplnej tme. Taktiež by ste mali aj dostatočne často meniť návliečky. Ak sú vaše hodinky príliš hlasné, nahraďte ich digitálnymi hodinami, ktoré budú bez zvuku. Taktiež pomôže, ak limitujete vaše aktivity v spálni. Snažte sa počítač, televíziu, a pracovné materiály limitovať na iné miestnosti v dome.

KONZUMÁCIA

S plným žalúdkom sa totiž horšie zaspáva. Taktiež alkohol nie je dobrá voľba. I keď sa zdá, že pomáha tvrdému spánku, opak je pravdou. V prípade, že idete spať posilnený alkoholom, telo sa miesto odpočinku venuje odbúravaniu etanolu a vy sa potom budíte unavený.

PROSTREDIE

Pokiaľ napríklad zaspávate pri televízii, je pravdepodobné, že počas noci vás jej zvuk prebudí, navyše spánok nie je kvalitný, ale len povrchový. Taktiež telefón pri hlave či nahlas tikajúci budík vám môže spánok narušiť. Častou príčinou nekvalitného spánku je i nadmerná prítomnosť svetla. Tú môže spôsobiť nedostatočné zatemnenie okien, rozsvietená lampička, led osvetlenie pripevnené na posteli alebo už vyššie zmienená elektronika.

POHODLIE

Keďže počas spánku meníme polohy a hýbeme sa, potrebujeme na ne aj dostatočný priestor. Príliš úzky priestor na spanie môže narúšať spánok alebo vplývať na jeho kvalitu. Rovnako treba brať ohľad aj na mäkkosť matraca – príliš mäkké matrace môžu spôsobovať bolesti chrbtice. Ak neviete nájsť príčinu svojho zlého spánku, na vine môže byť práve nevhodne zvolený matrac.

KOFEÍN

Hoci pozitívne pôsobí na metabolizmus, na dobrý spánok sa rozhodne neodporúča. Okrem kávy sem patrí aj čierny či zelený čaj a rôzne energetické nápoje. Vyvarujte sa takýmto nápojom po štrnástej hodine a uvidíte, že večer zaspíte oveľa jednoduchšie a rýchlejšie.

NESPAŤ CEZ DEŇ

Veľa ľudí si počas dňa zdriemne a dobijú sa rýchlou energiou. Ak ale patríte medzi nich a máte problém s nočným spánkom, mali by ste krátky spánok počas dňa obmedziť, pretože práve to môže byť príčinou vašej nočnej nespavosti.

RELAXAČNÉ TECHNIKY

Sú skvelým spôsobom, ako upokojiť myseľ a pripraviť sa na spánok.

Hlboké dýchanie: zatvorte oči a zhlboka sa nadýchnite. Každý nádych by mal byť dlhší ako ten predchádzajúci.

Relax svalov: začínajúc prstami na nohách, napnite všetky svoje svaly najviac, ako dokážete, a potom ich úplne uvoľnite. Pokračujte so všetkými svalmi. Zatvorte oči a predstavte si miesto, ktoré je pre vás pokojné a dokáže vás upokojiť. Sústreďte sa na to, ako odpočinuto sa vďaka tomuto miestu cítite. Skvele telo zrelaxujete aj masážou, teplým kúpeľom, saunovaním či aromaterapiou. 

Spánok je neodmysliteľnou súčasťou správneho fungovania ľudského organizmu, no väčšina ľudí mu stále nevenuje dostatočnú pozornosť, čo môže mať vplyv na vaše zdravie aj výkon. Okrem obyčajnej únavy hrozí aj zhoršenie koordinácie, sústredenia sa a pokles celkovej výkonnosti. Naopak, zvyšuje sa nervozita a pocit vyčerpania či psychického vyťaženia. Zlý spánok spôsobuje aj zlú náladu, bolesti hlavy, úzkosť a depresiu. Ak máte problémy so spaním a nepomohli vám ani naše tipy pre jeho zlepšenie, vyhľadajte radšej pomoc odborníka.