Kozie mlieko


Má špecifickú, no lahodnú chuť, svojim zložením sa vraj najviac približuje k materskému mlieku, teda je vhodné pre najmenších pri prechode od materskej stravy k bežnej, je nízkokalorické a navyše vylepšuje stav našej pleti. Toto sú jeho benefity:

BOJUJE PROTI EKZÉMOM

Pre vysoký obsah kyseliny mliečnej a citrónovej dokáže ulahodiť našej pokožke. Je kľúčovým doplnkom pri liečbe lupienky a ekzému, nakoľko napomáha pri prekonaní tých najzložitejších stavov. V niektorých prípadoch dokáže ekzém potlačiť úplne.

PRE KVALITNÝ SPÁNOK

Dva poháre teplého mlieka pred spaním nám navodia pocit pokoja a pripravia naše telo na  plnohodnotný odpočinok. Tajomstvom je aminokyselina tryptofan, ktorá má sedatívny účinok. Po náročnom dni, kedy máte zaťaženú myseľ a veľmi premýšľate, neváhajte a vyskúšajte túto uvoľňujúcu kúru s týmto lahodným nápojom. Zaiste si privodíte pokojný spánok.

ODĽAHČENIE ŽALÚDKA

Alergia na mliečnu bielkovinu tyramín, obsiahnutá v kravskom mlieku je v posedných rokoch čoraz častejšia. Nie je to úplne rovnaké ako intolerancia na laktózu, no prechodom z kravského mlieka na kozie, by sa malo výrazne uľaviť nášmu tráveniu. Čo sa ale intolerancie týka, je v podstate prirodzená, pretože náš organizmus nie je nastavený prijímať mlieko počas celého života. Toto obdobie je kľúčové len v rannom veku, neskoršie roky ho už nedokážeme úplne stráviť.

ÚĽAVA PRE KĹBY

Reuma je veľmi nepríjemné a bolestivé ochorenie, avšak náš prístup k ochoreniu má veľký význam pre jej dopad a celkový priebeh. Práve kozie maslo obsahuje kyselinu uhličitú, ktorá tvorí významné zastúpenie v zložení protireumatických mastí. Okrem iného pomáha aj pri bolesti namáhaných svalov a chrbta.

RUKA V RUKE S DIÉTOU

Vďaka vysokému zastúpeniu minerálnych solí, vápnika, draslíka, fosforu a horčíka už jeden pohár mlieka pokryje 30% dennej odporúčanej dávky. Vápnik pomáha v organizme štiepiť tuky a podporuje metabolizmus.

STOP MASTNEJ PLETI

Nežiaduce rozšírené póry, drsná a zároveň lesknúca sa pokožka na čele, nose a brade sužuje nejednu ženu. Pomôcť môže marhuľová maska s kozím mliekom. V miske dôsledne roztlačte 1 marhuľu, pridajte šťavu z polovice citróna, lyžicu olivového oleja a rovnaké množstvo kozieho mlieka. Dobre premiešajte a následne pridajte lyžicu nasekaných mandlí. Zmes nanášame jemnými krúživými pohybmi na postihnuté miesto a necháme účinkovať 15 minút. Už po prvej aplikácii budú viditeľné výsledky.

BLAHODARNÝ KÚPEĽ

Pre hebkú a lesklú pokožku a pocit harmónie zároveň nám vystačia 2 litre čerstvého kozieho mlieka, ktoré nalejeme do horúceho kúpeľa. Relaxujeme aspoň 30 minút a sen o vyživenej pokožke sa stane skutočnosťou.

Kozie mlieko je najbežnejšie konzumovaným mliečnym výrobkom na svete. V skutočnosti 65% až 72% všetkých mliečnych výrobkov spotrebovaných na celom svete pochádza z neho. Obsahuje dôležité minerály, ako sú vápnik, horčík, sodík, draslík a fosfor, stopové prvky ako meď, chróm, titan, mangán, kobalt, vitamíny A, B1, B12, C, D, E a kyselinu listovú. Množstvo bielkovín je vyššie v kozom ako v kravskom mlieku, a je rozdiel v ich zložení, čo môže byť jedným z dôvodov jeho ľahšej stráviteľnosti a lepšej znášanlivosti. Čo poviete, stojí za to vyskúšať?