Koruna krásy počas zimy


Mrazivý vietor, prechod medzi prostrediami s rôznou teplotou, vykúrené miestnosti i časté namáhanie vlasového vlákna materiálom čiapky. To je len zlomok faktorov, ktoré útočia na naše vlasy počas zimného obdobia. Niet divu, že sa zdajú úplne bez života. Dôkladná starostlivosť v zimných mesiacoch veľmi dôležitá. Nedostatok vlhkosti spôsobí, že sú oslabené a vysušené, neprospieva im ani prudká zmena teploty a prechod z vykúrených miestností do chladného, sychravého počasia. V zimných mesiacoch totiž najviac dostáva zabrať pokožka hlavy. Tá je kvôli chladnému, suchému vzduchu, neustálemu striedaniu teploty vystavená nadmernému vysúšaniu. Pokožka je extrémne suchá, svrbí, tvoria sa lupiny, alebo naopak sa nadpriemerne tvorí maz. V tomto prípade platí pravidlo, pokožku hlavy treba skľudniť. Šampóny určené na mastné vlasy im skôr ublížia, použite preto prípravky na senzitívnu pokožku a jemné vlasy. 

POMOC V CHLADNOM POČASÍ

  • vlasy umývajte maximálne trikrát do týždňa
  • pri zmývaní používajte vlažnú vodu, horúca ich zbytočne vysuší
  • nechajte ich prirodzene usušiť, ak už používate fén, sušte chladným vzduchom
  • kulmu a žehličku odložte
  • používajte masky minimálne dvakrát do týždňa
  • hydratujte
  • naopak, nepoužívajte stylingové prípravky s obsahom alkoholu a silikónov
  • vlasy ochráni aj čiapka, dbajte na to, aby nebola príliš úzka, ani široká
  • nezabudnite na masáž hlavy, pri umývaní masírujte korienky, pokožka hlavy sa prekrví, čo blahodárne pôsobí na rast vlasov
  • ak nemusíte, vlasy v zime nefarbite

STRAVOVACIE NÁVYKY

Odborníci sa zhodujú na tom, že sa na kvalite vlasov podpisuje tiež jedálniček. V zimných mesiacoch ľudia jedia viac cukrov a tukov. Správnym krokom je preto staviť na pestrú a zdravú stravu a prípadne zaradiť do jedálnička aj kvalitné potravinové doplnky. Vlasom prospievajú zdravé tuky obsiahnuté v orieškoch a semienkach, avokáde, rastlinných olejoch a rybách. Z minerálov si vlasy cenia hlavne zinok obsiahnutý v morských plodoch či v dyňových semienkach a selén, ktorý nájdete napr. v para orieškoch. Nezanedbateľnú úlohu hrá tiež železo, dbajte preto na dostatočný prísun ovocia, strukovín či mäsa. Nemenej dôležité sú vitamíny– obzvlášť celý B komplex a vitamíny A, C a E, ktoré slúžia ako účinné antioxidanty.

Starostlivosť o vlasy je prioritou každej ženy. Rovnako ako si v zime krémujete ruky, používate telové krémy a balzam na pery, tak treba dbať aj na zvýšenú hydratáciu vlasov. Ak ste doteraz nepoužívali balzamy, kondicionéry a masky na vlasy, tak zimné obdobie si priam pýta prítomnosť týchto produktov. Je viacero druhov týchto produktov, v závislosti od farby, typu a stavu vlasov. V zimnom období je jednoznačne výhodné siahnuť najmä po tých, ktoré sú určené na regeneráciu suchých vlasov alebo na ich hydratáciu. Tieto masky a balzamy obsahujú najmä vitamíny A, B1, B2, B6 a C a rôzne iné minerálne látky. Ich použitie je jednoduché a určené do sprchy. Po umytí vlasov šampónov sa produkt nanesie na mokré vlasy a nechá pôsobiť 2 – 5 minút. Následne ho opláchnite.