Koronavírus


Na celom svete je vírusom COVID-19 infikovaných dovedna už viac než 80 tisíc osôb. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zatiaľ pre vírus prišlo o život 2 700 osôb (z toho 2 600 v Číne), počet vyliečených (vďaka sile vlastného imunitného systému) je viac ako 30 tisíc. V Európe je v súčasnosti nakazených viac ako 450 osôb. Ako prameň pôvodcu nákazy sa predpokladajú zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan. Predpokladá sa, že ľudia sa nakazili kontaktom so živými zvieratami, ktoré sa predávajú aj na spomenutom trhu. Zatiaľ nie je presne isté, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať. Vírus sa prenáša najmä z človeka na človeka. Šíri sa v prvom rade prostredníctvom kvapôčok, ktoré chorý vykašliava alebo vykýchne. Možno ho z infikovaných povrchov do tela zaniesť aj dotykom v oblasti očí, nosa a úst. Mimo ľudského tela však vírus dokáže prežiť aj niekoľko hodín.

SYMPTÓMY

  • suchý kašeľ, nádcha a upchatý nos
  • bolesti svalov a kĺbov
  • zvýšená teplota na 38˚C
  • sťažené dýchanie
  • únava

PREVENCIA

Vírus zaručene prehrá súboj so silným imunitným systémom. Teda dôležité je svojmu telu dopriať extra dávku vitamínov, minerálov a stopových prvkov obsiahnutých v ovocí, zelenine, orechoch, mliečnych výrobkoch a v hydine. Dôležité je posilniť organizmus fyzickou aktivitou – prechádzkami, behom, cvičením, plávaním, ale výborné je aj saunovanie a následné otužovanie. Dôsledne si umývajte ruky, používajte vodu a mydlo. Nezabúdajte na hygienu pred jedením alebo prípravou jedla, po návšteve toalety a návrate domov. Ak nemáte možnosť umyť si ruky, použite dezinfekčný gél. Od viditeľne chorých ľudí dodržiavajte odstup najmenej jeden meter. Čas strávený v ich spoločnosti znížte na nevyhnutné minimum. S chorými nikdy nepoužívajte spoločne osobné premety, ako sú riady, uteráky alebo posteľná bielizeň. Treba často vetrať a hlavne necestovať do oblastí, kde hrozí nákaza týmto vírusom. Myslite na prevenciu a chráňte ostatných – pri kýchnutí si treba zakryť nos a ústa jednorazovou papierovou vreckovkou, ktorú treba ihneď zahodiť do koša. Ak máte podozrenie, že by ste mohli byť infikovaní aj bez dostatku príznakov, môžete podstúpiť domácu izoláciu na 14 dní v samostatnej izbe, v domácnosti zvýšiť intenzitu dezinfekcie povrchov a používať ochranné prostriedky. Tento postup je štandardom aj v iných európskych krajinách, ktoré nezaviedli prísnu karanténu.

Táto situácia je znepokojujúca, ale nemôžeme podľahnúť panike. Snažte sa preto nepretržitý tok informácií o víruse vnímať v širšom kontexte. Zhruba tretina chorých sa už vyliečila a prevažnej väčšine ochorenie vyvolalo iba mierne ťažkosti. Na Slovensku doteraz nebol zaznamenaný potvrdený prípad ochorenia COVID-19. Vzhľadom na súčasné možnosti cestovania nemôžeme vylúčiť zanesenie nového koronavírusu na naše územie, nakoľko už sú prvé prípady potvrdené aj v susednom Rakúsku. Liečba je symptomatická – COVID-19 je vírusové ochorenie, neúčinkujú naň antibiotiká. Overená očkovacia látka zatiaľ neexistuje. Najdôležitejšia je teda prevencia. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu sa uvádza 2 až 14 dní, priemerne 6 dní.