Kalistenika


S cvičením s vlastnou váhou sa väčšina z nás zoznámila už na základnej škole na hodinách telocviku. Ide o známe cviky ako sú kliky, drepy alebo cviky na hrazde. Najväčšou výhodou týchto cvikov je to, že na nich nepotrebujeme žiadne špeciálne nástroje, jediné s čím sa posilňuje je vlastná váha, ktorá zaručí viditeľné výsledky. Takéto cvičenie je bezpečnejšie a pre ľudské telo najprirodzenejšie. Na rozdiel od cvičenia na strojoch sa pri ňom zapája niekoľko svalov a kĺbov súčasne, nezaťažujú a šetria kĺby, precvičuje celé telo. Nepotrebujeme k nemu pomôcky, takže je ideálne aj na cvičenie vonku, doma či na dovolenke. Telo poskytuje dostatok možností, ako zvyšovať či znižovať náročnosť jednotlivých cvikov aj bez použitia závaží, a tým pádom sa neustále zlepšovať. Pri niektorých cvikoch treba spomaliť, pri iných zrýchliť, či skrátiť prestávky medzi sériami. Pri kalistenike hýbeme len vlastným telom – je to závažie, ktoré poznáme najlepšie. 

VÝHODY KALISTENIKY

  • pre ľudské telo sú tieto cviky prirodzenejšie
  • väčšina cvikov je komplexná, teda sa precvičuje celé telo, nie len jednotlivé svaly
  • technika ani rozsah pohybu nie sú striktne limitované ako na strojoch
  • malou zmenou polohy tela sa dá obmieňať náročnosť a zameranie na svalové partie
  • lepšia kondícia a flexibilita
  • materiálna a časová nenáročnosť
  • možnosť cvikov a variácii je prakticky nekonečná – môžu sa využívať aj ako rehabilitačné cvičenia
  • efektívne spaľovanie tukov a formovanie svalovej hmoty
  • menšie riziko zranenia ako pri cvičeniach s pridanou záťažou
  • možnosť vykonávať ich kdekoľvek

NEVÝHODY KALISTENIKY

  • nie je vhodné pre obéznych ľudí, keďže cviky pre nich budú príliš ťažké kvôli nadmernému množstvu tuku
  • najmä pre pokročilých cvičencov ich ohraničený účinok na rozvoj svalovej hmoty a maximálnej sily
  • posilnené svalstvo nie je tak výrazné, ako svaly klasickým silovým tréningom s činkami

Je celkom možné, že na začiatku tejto cesty budú niektoré cviky nad naše sily. Väčšina ľudí má problémy so zhybmi aj klikmi. V takomto prípade si daný cvik stačí zjednodušiť. Tak ako si v posilňovni môžeme dať menšiu záťaž, aj pri cvičení s vlastnou váhou existujú spôsoby, ako si cvik uľahčiť. Netreba sa nikam ponáhľať a prioritou v začiatkoch by malo byť postupné zvládnutie nasledovných základných cvikov – drepy, kliky, zhyby s nadhmatom a podhmatom. Mimo týchto cvikov, ktoré sú absolútnym základom, by sme si mali osvojiť aj napríklad výpady, výpady s výskokom, drepy s výskokom, mostík či príťahy s vlastnou váhou tela.

Cvičenie s hmotnosťou vlastného tela je najbezpečnejší spôsob, ako začať naberať silu a svaly. Ak bude celé telo od hlavy po päty napnuté, dokážeme cvičiť s výbornou technikou a plným rozsahom pohybu. Vďaka tomu získame maximálnu hodnotu – silu a svaly. V kalistenike sa učíme pohyby vo všetkých smeroch a tiež inverzie, teda polohy, pri ktorých je srdce vyššie ako hlava (napr.  mostík a stojka). Vďaka tomu je naše telo je nútené zlepšovať svoju schopnosť zbierať a vyhodnocovať informácie o svojej polohe a reagovať na ňu. Cvičenie s vlastnou hmotnosťou je skvelá vec a ľudia vďaka nej môžu získať viac ako pôsobivú silu, postavu a schopnosti. Ak s cvičením začínate, prípadne hľadáte doplnok k inej aktivite, práve cvičenie s vlastnou váhou je tá správna cesta pre začiatočníkov.