Jarná detoxikácia na ozdravenie


Stres, znečistené ovzdušie, ťažko stráviteľné potraviny – to všetko a mnoho iných faktorov zaťažuje náš organizmus. Ak je roky vystavovaný toxínom, môže sa stať, že už nebude schopný všetky vylučovať. Vracajú sa naspäť do krvi a tá ich roznáša po celom tele. V tráviacom systéme sa môže následne objaviť mikroskopické poškodenie sliznice, živiny z potravy sa dostatočne nevstrebávajú.  Bunky pečene, ktoré sú zaťažené, prestávajú plniť svoju funkciu. Blokuje sa produkcia žlče a objavia sa ťažkosti s trávením tukov.

DIÉTA

Detoxikácia je osvedčená metóda, ktorá nie lenže zbaví telo jedov, navyše prinavráti zdravie a energiu. Prvé, na čo sa treba pred pôstom zamerať je minimálne týždeň pred začatím držať diétu, respektíve zmeniť stravovacie návyky. Mali by sme jesť pravidelne, optimálne päťkrát denne, menšie porcie v odstupoch 3 hodiny. Vhodná je čerstvá ako aj tepelne upravená zelenina, šťavy zo zeleniny a aj ovocia, celozrnné produkty. Eliminovať by sme mali mäso, rafinované, konzervované a inak chemicky upravované potraviny. Vyhýbame sa smaženým pokrmom.

BYLINNÁ POMOC

Pri očiste organizmu budú našimi veľkými pomocníkmi, najmä také, ktoré podporia vylučovanie jedov z organizmu a zabránia uvoľneným škodlivinám vrátiť sa späť do krvného obehu. Bylinky by mali predovšetkým podporiť činnosť pečene. Účinný je hlavne koreň čakanky s obsahom cholínu, ktorý pôsobí proti nadmernému ukladaniu tuku v pečeni a priaznivo vplýva na metabolizmus tukov. Cholín takisto nájdeme aj v repíku lekárskom. Bunky pečene chráni a regeneruje horec žltý, ale najmä pestrec mariánsky. Jeho semená obsahujú zlúčeniny označované súhrnne ako silymarín. Činnosť obličiek a vylučovanie škodlivín podporuje aj vňať žihľavy, zlatobyľ, pýr, petržlen, ligurček, praslička či list brezy. Výrazné močopudné vlastnosti majú borievky. Borievkovú silicu môžeme nakvapkať do kúpeľa a vychutnávať 20 minút.

CVIČENIE, SAUNOVANIE, MASÁŽE KEFOU

Počas detoxikácie je nutnosťou pravidelné cvičenie, ktoré podporuje krvný obeh, a tým aj vylučovanie toxínov z tela. Blahodarne pôsobia dýchacie cviky, jóga, posilňovacie cviky na brušné svalstvo. Sauna zasa telo zbaví škodlivín, ktoré sa ukladajú v tukových tkanivách pod kožou. Doplnkovou metódou sú masáže celého tela nasucho kefou s dlhou rúčkou. Po celom tele okrem hlavy a citlivých častí robíme malé krúžky. Masáž robíme pred rannou sprchou, no lepšie výsledky sa dostavia, ak zopakujeme aj večer.

Prirodzenou cestou k detoxikácii je pôst. Ak sa snažíme zbaviť sa toxínov preventívne, stačí ho dodržiavať 3 dni, následne pokračovať diétou. Dlhší čas hladovania než je 5 dní je možné len pod dozorom lekára. Pri hladovke treba denne piť bylinné čaje, ktoré podporia vyplavovanie toxínov, no celkovo je dostatočný pitný režim kľúčový. Nezabúdať na ovocné a zeleninové šťavy, ktoré dodajú telu potrebné vitamíny. Ak niekto pije len vodu a čaje, je počas pôstu vhodné siahnuť po výživových doplnkoch. V ojedinelých prípadoch sa počas detoxikácie môžu objaviť nežiaduce účinky ako únava, bolesť, vyrážky, horúčka či podráždenosť. Ide o spravidla súčasť liečebného procesu, no treba sa o tom zveriť svojmu lekárovi.