Jahody


Vďaka svojej jedinečnej chuti patria k najobľúbenejším druhom ovocia azda všetkých vekových kategórii. Na jar, keď dozrievajú, je len ťažko odolať pohľadu na červené, šťavnaté a voňavé plody. Hoci obsahujú viac ako 90% vody, sú mimoriadne zdravé. V záverečnej fáze dozrievania sa v nich koncentrujú antokyanáty – červené rastlinné farbivá s vysokým obsahom karoténov. Tie chránia bunky chúlostivého plodu pred škodlivinami a baktériami. Ďalej triesloviny  obsiahnuté v nich majú antioxidačný a protizápalový účinok na ľudský organizmus. Katchíny zasa viažu ťažké kovy v črevách a pomáhajú pri poruchách trávenia, najmä pri plynatosti a hnačke. Za zmienku stojí aj veľmi vysoký obsah vitamínu B9, teda kyseliny listovej, ktorá má priaznivý účinok na krvotvorbu a rast buniek. Jahody obsahujú tiež vitamín C (posilňuje imunitný systém), draslík (znižuje krvný tlak a pôsobí odvodňujúco). Práve tomuto ovociu patrí prvenstvo v obsahu mangánu spomedzi ostatných druhov. Ide o nesmierne dôležitý stopový prvok, ktorý výdatne podporuje metabolizmus, je potrebný pre zdravie kostí a tvorbu krvi, podporuje činnosť nervov a mozgového systému, zvyšuje libido, vlasom a pleti dodáva farbu a stimuluje tvorbu hormónov štítnej žľazy. Účinné látky v listoch a koreňoch jahôd sa využívajú vo farmaceutickom priemysle. Jeden kilogram denne by mal byť dostatočnou ochranou proti nádorovým ochoreniam. Jahody pozitívne vplývajú aj na psychickú stránku človeka. Často pomáhajú pri depresiách a majú aj upokojujúce účinky.

LIEČIVÉ ÚČINKY

  • detoxikácia čriev
  • zmierňovanie tráviacich porúch
  • posilňovanie imunitného systému a metabolizmu
  • podpora krvotvorby a rastu buniek
  • odvodňovanie organizmu
  • znižovanie krvného tlaku
  • posilňovanie kostí vlasov a pokožky
  • znižovanie zápalov v tele
  • zlepšovanie kvality zubnej skloviny a znižovanie rizika vzniku zubného kazu

SPRÁVNY VÝBER

Pri nákupe jahôd musíme byť opatrný – obrovské žiarivo červené plody z dovozu sú často pri rozmnožovaní, raste, doprave a skladovaní chemicky ošetrovné pesticídmi, herbicídmi, rastovými stimulátormi, hnojivami, živicami a voskami.  Jedovaté látky takto nahromadené v ovocí vyvolávajú alergické prejavy.  

SPRACOVANIE

Zrelé jahody by sa nemali dlho skladovať. Pred spracovaním ich treba dobre umyť, odstrániť zelené stonky a plody sa následne nakrájajú alebo skonzumujú celé.

Jahody sa najčastejšie konzumujú v čerstvom stave. Vhodné sú i na tepelnú úpravu, ako je výroba marmelád, džemov, sirupov, rôzne náplne do koláčov, tort, knedlí, ale i ako dekoračný prvok na tortách, koláčoch. Ich aróma je využívaná v celej škále výrobkov, ako príchuť napríklad žuvačiek, cukríkov, čokolád, sušienok či zmrzliny.