Inozitol


Pre správne fungovanie procesov v ľudskom organizme je potrebný pravidelný prísun vitamínov a minerálov. Už v roku 1940 bol uznaný vitamín skupiny B inozitol, no v bežnej praxi sa s ním stretávame menej. Jeho význam pre ľudský organizmus je však priam zarážajúci. Má výrazné antioxidačné schopnosti a rad pozitívnych účinkov na organizmus. Na bunkových kultúrach aj v klinickej praxi bolo preukázané, že má protirakovinové účinky – bráni nádorovému bujneniu, a to najmä pri nádoroch prsníka a prostaty; používa sa preto ako doplnková látka pri liečbe nádorových ochorení, a tiež ako súčasť prevencie rakoviny. Spolu s vitamínom B3 zvyšuje inozitol peristaltiku čriev, má pozitívne účinky na činnosť mozgu, pomáha v stresových situáciách, pri depresiách, nespavosti, klimakterických problémoch a cukrovkou poškodených nervoch. Okrem toho skvalitňuje vstrebávanie najdôležitejšieho antioxidantu a „vitamínu mladosti“, čiže vitamínu E. 

Odporúčaná denná dávka

Denne by sme mali prijať v strave celkovo 4 gramy inozitolu. V praxi je pomerne ťažké túto dávku dodržať, lebo by sme museli denne zjesť napríklad 30 hrušiek, či jeden a pol žltého melóna. 

V prirodzenej forme ho obsahujú:

  • obilniny a obilné klíčky, ovsené vločky
  • strukoviny, hlavne fazuľa, fazuľové lusky, hrach
  • vajcia
  • zelenina, hlavne listová zelenina, brokolica, rajčiny, baklažán
  • ovocie, hlavne pomaranče, jahody, hrušky, žltý melón
  • droždie
  • mandle
  • vnútornosti, hlavne pečeň
  • naturálna ryža, celozrnné špagety
  • tuniak 

Inozitol a gravidita

Vedecké štúdie dokazujú, že problém s otehotnením môže byť spôsobený nedostatkom alebo zvýšenou potrebou vitamínu skupiny B komplexu – inozitolu. Ak ho žena doplní do organizmu hneď na začiatku, môže sa vyhnúť všetkým zbytočným stresom a neúspešnému snaženiu sa. Medzi najčastejší problém neplodnosti patrí syndróm polycystických ováríí (PCOS), pričom naň neexistuje žiadna liečba. Liečia sa iba jeho symptómy ako napríklad obezita, akné, nadmerné ochlpenie, nepravidelný menštruačný cyklus a nefunkčnosť vaječníkov. Výskyt tohto syndrómu je pomerne vysoký, postihuje 5 až 10 % žien. K jeho hlavným príznakom patria nepravidelnosti menštruačného cyklu, poruchy ovulácie a zvýšená koncentrácia mužského hormónu – testosterónu. Viacerými štúdiami bolo preukázané, že inozitol (samotný myo-inozitol, aj v kombinácii s d-chiro-inozitolom) indukuje ovuláciu a zvyšuje šancu na otehotnenie u žien s PCOS ako aj u žien, ktoré podstúpili umelé oplodnenie. 

Nedostatok
Pri nedostatku sa zvyšuje hladina cholesterolu, môže vznikať ateroskleróza, zápaly pokožky, zápchy a vypadávanie vlasov. Z tela sa o rýchlo zbavujeme vďaka alkoholu, kofeínu, niektorým liekom, ktoré zbavujú vitamíny ich účinnosti. Diabetici a ľudia závislí na alkohole vylučujú z tela mnoho inozitolu, preto je vhodné pri týchto stavoch vitamín doplňovať. Hotové jedlá a polotovary ho neobsahujú. Inozitol sa považuje za záložný zdroj energie, pomáha organizmus regenerovať a zvyšuje jeho vitalitu.

Inozitol sa považuje za bezpečný prírodný doplnok výživy, ktorý je rozpustný vo vode, takže nehrozia potenciálne nebezpečné koncentrácie v tele. Nežiaduce účinky sa pri štandardnom užívaní  vyskytujú len zriedka, najčastejšie ide o hnačku, ktorá sa objavuje na začiatku liečby a časom ustupuje. Ďalej nevoľnosť, bolesti hlavy, únava či zvýšené potenie. Inozitol by sa nemal kombinovať s liekmi na depresiu, keďže oba zvyšujú hladinu serotonínu v mozgu.