Inkontinencia


Je akýkoľvek mimovoľný, nedobrovoľný únik moču. Postihuje nie len osoby v staršom veku, ale aj ľudí v produktívnom a aktívnom veku. K úniku dochádza kedykoľvek a kdekoľvek – pri smiechu, kašlaní, športe, miernej záťaži. Inkontinencia je príznak, ktorý poukazuje na poruchy dolných močových ciest. Po zistení ťažkostí s únikom moču je potrebné vyhľadať svojho praktického lekára. Dôležité je zistiť jej príčiny , nakoľko nejde o závažnú chorobu, ale o tak rozšírený problém, že nepostihuje iba ženy. Trápi aj ľudí v mladšom veku. Chybou je, že ľudia o nej ťažko hovoria, uzatvoria sa do seba, prerušia medziľudské vzťahy a vzdajú sa aktivít, ktoré mi robili radosť. Pričom sa dá pod lekárskym dohľadom samovoľný únik moču účinne zmierniť, prípadne vyliečiť. Príčiny inkontinencie:

– obezita a nezdravý životný štýl

– pokles hladiny estrogénu počas menopauzy

– ochabnutie svalov panvového dna s pribúdajúcimi rokmi

– tehotenstvo

– ochorenia prostaty

– genetická predispozícia

– chronická fyzická záťaž

– poruchy nervového systému

Typy:

Urgentná – pocit silného a náhleho nutkania na močenie, ktorý nedokážeme ovplyvniť. Je to pocit neočakávaný, ktorý nám dokáže spôsobovať aj budenie počas spánku.

Stresová – ide o najrozšírenejší typ, pričom dochádza k samovoľnému úniku moču pri fyzickej aktivite (skákanie, beh, dvíhanie ťažkých premetov, kýchnutie).

Zmiešaná – má príznaky ako urgentnej, tak i stresovej inkontinencie.

Reflexná – spôsobená neurologickým ochorením, alebo vznikne dôsledkom úrazu miechy a mozgu. Spôsobuje ju reflex močového mechúra – jeho automatické vyprázdňovanie bez akéhokoľvek ovládania.

Inkontinencia z pretekania – pocit, že močový mechúr je plný, nie teda dostatočne vyprázdnený. Býva spojená s častým nutkaním ísť sa vymočiť.

Prevencia:

Zníženie nadváhy, včasná liečba zápalov močových ciest,  obmedzenie dvíhania ťažkých predmetov, eliminácia príjmu močopudných nápojov, správna gymnastika panvového dna, nastavenie správneho režimu močenia, nepotláčať nutkanie a ísť včas na toaletu, vylúčiť z jedálneho lístka korenené jedlá a umelé sladidlá, no najmä včasná návšteva lekára pri príznakoch inkontinencie.

Inkontinencia je varovný signál, ktorý môže poukazovať na viacero ochorení. Ľudia sa o tomto probléme hanbia hovoriť. Najväčším problémom, ktorý musia riešiť pacienti v počiatočných štádiách inkontinencie je zahanbenie, pričom odborné lekárske rady môžu značne zvrátiť celý priebeh úniku moču. Preto je dôležité nečakať a čo najskôr navštíviť odborníka. Dôležitá je rehabilitácia, ktorá umožní znovuzískanie stratenej funkcie svalov panvového dna. Cvičenie je vhodné najmä pri urgentnej a stresovej inkontinencii a všeobecne pri prevencii.