Ileus- nepriechodnosť čriev


Ileus je závažný stav postihujúci najmä oblasť tenkého, ale aj hrubého čreva. Ide o poruchu peristaltiky, ktorá zabezpečuje posun natrávenej potravy ďalej do hrubého čreva alebo o upchatie priesvitu čreva.

 Príčiny- podľa príčiny vzniku sa ileus rozdeľuje na: Mechanický

Príčinou je mechanické upchatie tenkého čreva, ktoré vzniká najčastejšie v dôsledku zrastov v brušnej dutine. Zrasty veľmi často vznikajú po operáciách. Ďalšími príčinami môžu byť benígne alebo malígne nádory pochádzajúce zvonka čreva alebo rastúce v jeho stene. Inou príčinou sú Crohnova choroba, divertikulitída, zápcha alebo rôzne cudzie telesá, napríklad žlčníkové kamene alebo prehltnuté predmety a väčšie nestráviteľné zvyšky potravy.

Strangulačný

Strangulačný ileus znamená, že príčinou nepriechodnosti čreva je priškrtenie črevnej kľučky- v prípade hernie, zauzlenie alebo vsunutie časti čreva do priesvitu susednej časti. Tento typ ileu vzniká vždy akútne, v priebehu hodín a môže mať závažné dôsledky, keďže sa poškodia aj cievy. Poškodenie ciev má za následok nedokrvenosť a odumieranie časti čreva, tzv. infarzáciu (infarkt čreva).

Paralytický

Paralýza, teda nefunkčnosť prirodzených a potrebných pohybov čriev, vzniká pre priame poškodenie svalstva čreva alebo nervových dráh, ktoré toto svalstvo inervujú. Často sa prirodzene objavuje po operáciách v brušnej dutine, kedy vzniká reflexne a postupne sa upraví.

Rizikové faktory
  • operácie gastrointestinálneho traktu
  • užívanie liekov oslabujúcich peristaltiku- opiáty
  • zranenia miechy pod úrovňou 5. hrudného stavca
  • diabetická ketoacidóza, elektrolytová nerovnováha
Príznaky
  • kolikovitá veľmi silná bolesť brucha, distenzia- rozdutie brucha, diskomfort
  • nevoľnosť a vracanie, hlavne po jedle, prípadne vracanie biliárnej tekutiny až žlče
  • meteorizmus (plynatosť bez odchodu plynov a stolice)
  • môže byť prímes krvi a hlienu v stolici, ak nie je obštrukcia úplná a stolica odchádza
Diagnostika Štandardom je RTG brucha, tzv. natívna snímka a krvné testy, prípadne CT. Liečba

Základným postupom je obmedzenie príjmu potravy a sledovanie pacienta. K úprave stavu a obnoveniu peristaltiky dochádza často samovoľne. Podávajú sa elektrolyty a tekutiny intravenózne pre zabezpečenie hydratácie. Pri zistenej mechanickej obštrukcii sa pristupuje k chirurgickému odstráneniu jej príčiny. Ak došlo k poškodeniu čreva nedokrvením, tu sa pristupuje k radikálnejším postupom. Ak je to nevyhnutné časť čreva sa odstráni a napojí na zdravú časť, prípadne sa urobí stómia. (vývod)

Komplikácie

Najzávažnejšou komplikáciou je smrť v dôsledku peritonitídy (zápal pobrušnice). To sa môže stať, ak sa stena čreva poškodí a baktérie prirodzene prítomné v čreve sa z neho dostanú do brušnej dutiny. Poškodenie steny čreva tiež uľahčuje vstrebávanie toxínov do krvi, svoj podiel majú aj výrazné straty tekutín vracaním a straty sodíka a chloridov. Príčinou smrti býva rozvrat vnútorného prostredia.