Huby


Nedajte šancu pochmúrnej jesennej nálade a vyberte sa načerpať pozitívnu energiu do prírody. Jeseň priam láka svojimi krásnymi farbami. Na prechádzke prírodou sa dobre porozhliadajte, pretože je dosť pravdepodobné, že domov sa vrátite aj s príjemným prekvapením v podobe košíka plného zdravých dobrôt. Hubárčenie má hneď niekoľko výhod – od prechádzky, fyzickej aktivity na čerstvom vzduchu, uvoľnenia mysle a načerpania potrebných síl na dlhé jesenné či zimné večeri, je skvelé okrem iného aj to, že je možné túto záľubu propagovať za takmer každého počasia. Veď najlepšie je vybrať  hľadať po daždi, na ktorý bývajú jesenné dni obdarené. Odmeňte tak nie len seba, no i svoju rodinu výborným obedom z čerstvo nazbieraných húb. Ich konzumácia je nie len chutná, ale aj veľmi zdraviu prospešná.

Prečo ich zaradiť do jedálneho lístka :

– vysoký obsah bielkovín, naopak nízky obsah sacharidov a minimum tukov (majú tak nízky glykemický index)

– sú bohatým zdrojom aminokyselín

– pre vysoký podiel vlákniny, vody  a nulový cholesterol majú nízku energetickú hodnotu – vhodné pre diabetikov a ľudí trpiacich obezitou

– sú v nich zastúpené významné stopové prvky a minerály – draslík, železo, horčík, fosfor, zinok, mangán, meď

– vitamíny skupiny B (tiamín – pomáha pri diabetických komplikáciách, kyselina listová – prevencia voči ochoreniu pečene a anémii, niacín – potrebný pri bunkových metabolických reakciách, ktoré uvoľňujú energiu z oxidácie tukov, sacharidov a proteínov)

– zaujímavosťou je obsah slnečného vitamínu D

– prospešná je prítomnosť ergotioneínu, antioxidantu, ktorý chráni naše telo pred voľnými radikálmi

  obsahujú antibiotiká (penicilín), ktoré chránia naše telo pred infekciami

– sú vhodnou prevenciou pred nádorovými ochoreniami ( stonásobne zvyšujú aktivitu rastu protinádorových buniek), vredmi a majú protirakovinové účinky

– prítomnosť glukánu, zložitého cukru, ktorý si telo nedokáže vytvoriť, slúži na liečbu astmy, alergii, tuberkulózy, infekcii a rakoviny

– majú široké využite v kuchyni, dajú sa tepelne pripraviť rôznymi spôsobmi – dusenie, varenie, pečenie, vyprážanie,  nakladané v náleve a následne zavarené či sušené (pred naložením do nálevu, ako aj samotným mrazením sa odporúča ich aspoň 3-5 minút obvariť a následne ďalej spracovať)

Opatrne s ich uskladnením. Pri nedodržaní správneho postupu sa v hubách začnú tvoriť zdraviu nebezpečné toxické látky a aj jedlá huba sa stáva pre naše telo nebezpečenstvom. Vždy ich teda zbierajte najlepšie do plátennej tašky či košíka, určite sa vyhnite igelitovým vreckám, kde dochádza k zapareniu. Dôležité je ich rýchle spracovanie pre zachovanie zdravotnej nezávadnosti. Domov si neste len tie, ktoré s určitosťou poznáte. Vyhnite sa hubám, ktoré vyzerajú staré, napadnuté chorobami či sčasti nahnitým. V prípade, že obľubujete huby, no uprednostníte nákup pred zberom, buďte opatrní pri ich kúpe. Najmä čo sa týka sušených húb – dobre si overte predávajúceho. Ich konzumácia sa neodporúča vo večerných hodinách, nakoľko sú ťažšie stráviteľné, najmä tie vyprážané a v kombinácii s vajíčkami, cibuľou a cesnakom. Inak sú vhodným doplnkom nášho jedálneho lístka, okrem detí vhodným pre každú vekovú skupinu.