Hloh obyčajný


Je tŕnitý ker. Na jar bohato zakvitne bielymi kvetmi, na jeseň sú konáre zasa plné červených plodov. Hloh sa u nás vyskytuje bežne – na okrajoch lesov, cestičiek aj v parkoch. Málokto vie, že jeho liečivé účinky poznali už v dávnoveku naši predkovia a hojne tento krík využívali pri príprave nálevov. To všetko preto, že má liečivé nielen kvety, ale aj neskoršie plody (malvice) a tiež listy. Obsahuje flavonoidy známe antioxidačnými účinkami, aminopuríny regulujúce krvný obeh, triesloviny, ktoré majú antibakteriálne účinky, posilňujú imunitný systém a tiež saponíny. V plodoch sú obsiahnuté karotény, sacharidy a vitamíny.

Účinky

  • zlepšuje stav krvného obehu
  • brániupchatiu ciev
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • zlepšuje psychický aj fyzický stav človeka
  • potláča stavy depresie
  • podporuje kvalitu a dĺžku spánku
  • zmierňuje menštruačné kŕče
  • pozitívne pôsobí na dĺžku a kvalitu sexuálneho výkonu

Využitie

• Čaj 

Najčastejším spôsobom využitia hlohu je práve čaj. 1 čajová lyžička pomletých plodov a 200ml vriacej vody sú najlepším receptom na domáci čaj.

• Odvar

Na 500 ml vody pridáme 2 polievkové lyžice plodov, varíme 10 minút. Pijeme vlažný. Odvar z hlohu zlepšuje srdcovú činnosť, rozširuje cievy, zlepšuje výkonnosť srdcového svalu, znižuje tlak krvi a hladinu cholesterolu, potláča sklerotické prejavy, má upokojujúce účinky a pomáha pri nespavosti.

• Tinktúra 

Umyté plody hlohu (môžu byť aj sušené) v pomere asi 1 ku 10 dáme do 40 až 50% liehu macerovať na 14 dní. Uzavretú nádobu uložíme na teplé miesto a občas s ňou potrasieme. Po prefiltrovaní plodov dáme tinktúru do fľaštičky z tmavého skla s dobrým uzáverom. Pri ťažkostiach užívame 10-30 kvapiek. Je výborným prostriedkom proti vysokému krvnému tlaku a pri ťažkostiach v klimaktériu. 

Zber a sušenie

Plody sa zbierajú v septembri a v októbri – len zdravé, nepoškodené a bez stopiek. Pripravujú sa z nich džemy, kompóty alebo čaje. Nazbierané rastlinné liečivo sušíme rýchlo a dôkladne, inak uskladnená bylina splesnivie. Chúlostivé sú obzvlášť kvety, ktoré pri nesprávnom postupe často zhnednú. Ideálne je teplé, ale temné a vzdušné miesto, najlepšie s prievanom. Prvotriednu kvalitu zaistí aj umelé sušenie, pri teplote do 35 °C. 

Vedľajšie účinky

Hloh nemá takmer žiadne vedľajšie účinky, pokiaľ dodržíte správne dávkovanie. Ak to s jeho užívaním preženieme, môžu sa objaviť mierne sedatívne účinky, ospalosť, vracanie a potenie. Odporúčaná denná dávka je približne 300-400mg, rozdelených na menšie časti počas dňa. Ak užívate aj iné lieky na srdce konzultujte užívanie hlohu s vašim lekárnikom. Kvôli jeho účinkom na kardiovaskulárny systém by sa mu mali radšej vyhnúť detiaj tehotné a dojčiace ženy.

V minulosti ľudia verili, že kríky hlohu chránia dom a rodinu pred zlou energiou. Často boli súčasťou živých plotov. Údajne potom v dome vládol pokoj a spalo sa v ňom hlbokým spánkom.