Hlávkový šalát


Neodmysliteľnou súčasťou záhrad od neskorej jari až do jesene. Počas zimy sa pestuje v skleníkoch. Rastie veľmi rýchlo a vo veľkých mäkkých listoch sa tvorí vysoká koncentrácia účinných látok. Dnes je už známe, že nie len láska, ale aj zdravie a mentálna sviežosť ide cez žalúdok, dokonca aj pocity pohody sú podmienené tým, čo sa nám dostane do tráviaceho traktu.  K dispozícii sú na výber rozličné druhy kultivarov hlávkového šalátu – cukrový s miere horkastou chuťou, červenkastý, kučeravý i s pevnou hlávkou, svetlozelený až žltobiely, či chrumkavý, takzvaný ľadový šalát. 

PROSPEŠNÉ LÁTKY

Z hľadiska účinnosti sa červený šalát líši od zeleného tým, že obsahuje viac karoténov – až 3000 medzinárodných jednotiek na 1 gram šalátu, čo je viac ako polovica dennej potreby. Karotény dávajú listom červenú farbu a v ľudskom organizme podporujú tvorbu červených krviniek a kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku.

Zelené sorty šalátu sú zasa bohatšie na horčík, základný atóm rastlinného farbiva –  chlorofylu. Okrem vzácneho horčíka, ktorý je veľmi dôležitý pri prenose nervových vzruchov a svalov v tkanivách, sa šalát môže pýšiť aj obsahom mangánu. Pri poklese týchto dvoch stopových prvkov v krvi metabolizmus už neprebieha tak, akoby mal a biosyntéza v bunkách je nedostatočná. Dôsledkom býva nervozita, únava, strata energie a nedostatočná koncentrácia.

BEZ ŠALÁTU ANI NA KROK

• Ak pripravujeme či už ako hlavný chod alebo ako doplnok k hlavnému chodu šalátovú zmes – ten hlávkový by v ňom s určitosťou nemal chýbať. Už naše staré mamy poznali vzácne účinky pre ľudské zdravie. Ku každému jedlu nesmela chýbať porcia šalátu.

• Hlávkový šalát obsahuje veľa vody – dobre požutý zo žalúdka do čriev prináša veľké množstvo vlákniny, ktorá urýchľuje peristaltiku čriev a napomáha pri zápche. Vláknina viaže a odstraňuje jedovaté látky a tuky z organizmu a pomáhajú udržiavať správnu telesnú hmotnosť.

• Červenolisté sorty hlávkového šalátu majú vysoký obsah kyseliny listovej, ktorá sa nachádza takmer výhradne v surovej zelenine – ohriatím, teda aj tepelným spracovaním či dlhým skladovaním pri izbovej teplote sa kyselina rozkladá a vytráca. Tento vitamín skupiny B je transportérom uhlíka pri produkcii hému – zložky krvného farbiva hemoglobínu, ktorý zabezpečuje tvorbu čerených krviniek. 

NÁKUP

Rozmanité odrody hlávkového šalátu sú na trhu dostupné počas celého roka. V letných mesiacoch ho predávajú miestni pestovatelia priamo z hriadok a počas zimy je k dispozícii skleníkový šalát. Hlávky musíme ohmatať – čím sú tvrdšie, tým lepšie.

SPRACOVANIE

Očistíme, oddelíme zdravé listy, pozdĺžne prerežeme alebo natrháme. Dôkladne umyjeme, necháme poriadne odkvapkať a spotrebujeme ihneď pretože inak stráca prospešné živiny.

UPOZORNENIE

Chemicky prihnojovaný šalát obsahuje dusičnany, ktoré sa v našom tele menia na dusitany a v kombinácii s aminokyselinami vytvárajú nebezpečné nitrozamíny. Hlávkový šalát kupujeme podľa možnosti z biologickej produkcie alebo od drobných pestovateľov, ktorí ho chemicky neošetrujú.