Goji


Sú sušené plody Kustovnice čínskej. Majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Rastú predovšetkým v Číne, Tibete a Nepále. Odhaduje sa, že v Ázii sa nachádza až 85 rôznych druhov. Plody sa nazývajú aj ovocie dlhovekosti. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a obsahu vitamínu E výrazne znižujú bunkové poškodenie voľnými radikálmi. Teda pomáhajú spomaľovať starnutie nášho organizmu. Obsahuje osemnásť rôznych aminokyselín, vlákninu a dvadsaťjeden stopových prvkov ako vápnik, selén, železo a fosfor. Navyše majú viac vitamínu C než pomaranče, a tiež vitamíny B1, B2. Pýšia sa aj vysokým obsahom beta-karoténu, a to vo väčšom množstve než je obsiahnuté mrkve.

Prečo ho zaradiť do nášho jedálneho lístka :

  • posilňujú imunitný systém
  • podporujú detoxikáciu organizmu
  • zvyšujú telesnú výdrž
  • potláčajú zápaly
  • pomáhajú pri artritíde
  • znižujú hladinu cukru v krvi
  • podporujú činnosť mozgu a pamäte
  • udržujú dobrý stav zraku
  • zvyšujú kvalitu pokožky a vlasov
  • zlepšujú funkciu trávenia
  • organizmu dodávajú potrebné prebiotiká
  • priaznivo vplývajú na funkciu žlčníka, pankreasu a pečene
  • eliminujú zápchu
  • spevňujú šľachy, cievy, svaly a kosti
  • podporujú zrážanlivosť krvi
  • zvyšujú plodnosť a sexuálnu potenciu
  • prispievajú k zvýšeniu pozitívnej energie a pocitu šťastia

Goji je čo sa množstva živín týka najbohatším bobuľovitým ovocím na planéte. Chutí vynikajúco a je dobre vyvážené pre takmer všetky telesné typy, krvné skupiny a metabolizmy. Ak si vyberiete čerstvé alebo sušené bobule, doprajte si denne 1 až 2 hrste, čo je zhruba 30 bobúľ.  Využitie v kuchyni je širokospektrálne. Môžu sa namočiť do vody, čím sa znovu hydratujú. Goji voda je úžasným hydratačným nápojom a môže sa tiež použiť ako základ na polievkový vývar. Dajú sa z neho pripraviť šaláty, lahodné smoothies a šťavy, kaše, polievky či dokonca dezerty. Konzumácia je vhodná aj vo forme čaju. Akýkoľvek čaj robíte, hoďte do zmesi 10 až 20 bobúľ goji. Pri horkých bylinných čajoch takéto množstvo bobúľ dokáže horkosť odstrániť. Táto skvelá potravina sa začína čoraz viac udomácňovať na našom trhu.