Ganglióm


Gangliomové cysty sú malé hrudky alebo hrčky na rukách, zápästí a dolných končatinách, vyskytujúce sa v telesnej blízkosti kĺbov a šliach. Ide o relatívne malé, nezhubné okrúhle vačky naplnené zhlukom nervových buniek a hustou tekutinou. Veľkostne sa líšia od drobných, cez stredné až po niekoľko centimetrov veľké útvary. Medzi najčastejšie miesta, kde sa vyskytujú patrí horná časť zápästia, miesto pod dlaňou, na prstoch, kolene a v oblasti členku. Cysta gangliómu má často podobu vodného balónu naplneného nie len tekutinou, zriedkavo aj gélom. Nie je nebezpečný pre zdravie pacienta a nikdy sa nešíri do iných častí tela. Príčina vzniku gangliómu doposiaľ nie je známa. V niektorých prípadoch však vieme ako pôvodcu tohto útvaru identifikovať úraz, mechanické poškodenie, inokedy môže byť spojený so vznikom degeneratívneho ochorenia, akým je reumatoidná artritída. V prípade vychýlenia alebo porušenia kĺbového puzdra alebo šľachovej pošvy dochádza k hromadeniu tekutiny mimo miest, ktoré sú na to určené a vzniká na poškodenom mieste ganglióm, ktorý na pohľad pripomína balón naplnený vodou. Tak ako balón, aj ganglióm môže počas rastu prasknúť. Vytečenú tekutinu dokáže naše telo vďaka prirodzeným metabolickým procesom samo vstrebať, resp. vylúčiť z tela. Ganglióm vzniká buď postupne niekoľko mesiacov, alebo náhle. Vyskytuje sa častejšie u žien medzi 20. a 40.tym rokom. Môže spôsobovať bolestivosť a slabosť ruky pri určitom pohybe. Počas rastu dochádza často k ich prasknutiu a opätovnému vytvoreniu. Liečba gangliómov je operačná. Aj napriek odbornému ošetreniu gangliómu môže dôjsť k jeho recidíve po čase.

DOMÁCA POMOC

Teplé obklady

Vďaka obkladom je možné znížiť nepohodlie spojené s týmito cystami. Zvyšuje sa krvný obeh do postihnutej oblasti a podporí sa drenáž tekutiny. Taktiež obklad zníži opuch a bolesť, no nezabráni rastu gangliómu.

Vrecúška z čierneho čaju

Kyslosť čierneho čaju pomáha liečiť gangliómové cysty a zabraňuje im sa zhoršovať. Protizápalový charakter čaju taktiež poskytuje úľavu od bolesti a opuchov.

Zázvor

Ak je bolesť spôsobená gangliómom neznesiteľná, môžete na jej zníženie aplikovať zázvor. Protizápalová vlastnosť pomáha zmierniť nie len bolesť ale aj celkové nepohodlie. Pite zázvorový čaj dva až trikrát denne, alebo ho zahrňte viac do vášho jedálneho lístka.

OPERÁCIA

Operačný zákrok sa prevádza najčastejšie v miestnom alebo zvodovom znecitlivení. Anestéza sa aplikuje injekčne priamo do miesta operácie, prípadne cielene k nervom. Aby sa zabránilo krvácaniu počas operácie, táto operácia sa vykonáva pri zaškrtení končatiny manžetou. Pri samotnej operácii sa rôzne vedenými kožnými rezmi nad útvarom chirurgicky odstraňuje ganglióm súčasne s častou šľachovej pošvy z ktorej ganglion vyrastá.

Sú známe aj iné konzervatívne spôsoby liečby gangliómu, medzi ktoré patrí napríklad vysatie tekutiny z cysty pomocou injekčnej striekačky, prípadne jej rozmasírovanie za pomoci prípravkou, ktoré zabezpečia zmäknutie cysty a následné vstrebanie tekutiny do krvného obehu. Tieto postupy však nechávajú obaly cysty neporušené na svojom mieste, preto často dochádza k obnoveniu gangliómu v krátkom čase po jeho vymiznutí.