Etika v práci ošetrovateľa


Človek je krehká bytosť. Znaky tejto krehkosti sa najviac prejavujú v období staroby. V tomto období vzájomná závislosť a solidarita spája všetky generácie.

 Staroba je v živote človeka konečným obdobím na jeho ceste. Práca so starými ľuďmi je pre profesionálnych opatrovateľov a opatrovateľky veľkou výzvou a prináša so sebou mnohé výzvy i ťažkosti v každodennom živote. Seniori sú jednou z najzraniteľnejších skupín. Preto je veľmi dôležité pri práci s nimi dodržiavať určité pravidlá správania.

Základy v pravidlách správania sú väčšinou rovnaké. Určite však každá profesia, ktorú vykonávame má svoje pravidlá v správaní a mala by mať svoj etický kódex. Prácu opatrovateľky môžeme s kľudným svedomím zaradiť medzi tie náročnejšie. Popri odborných znalostiach v opatere chorého by mala byť opatrovateľka aj veľmi dobrým psychológom. Mala by znej vyžarovať dôvera. Pri tejto práci je dôležité dodržiavať určité etické pravidlá. Môžeme ich nazvať aj etickým kódexom, ktorý je veľkým pomocníkom. Správanie opatrovateliek alebo opatrovateľov môže byť rôzne, ale vždy sa nejakým spôsobom prejaví.

Charakteristickými črtami pasívneho opatrovateľa je napríklad jeho neistota a stále ospravedlňovanie. Vo väčšine prípadov ustupuje, robí všetko, aby sa vyhol konfliktom. Zvykne sa neustále sťažovať a viniť iných, že využívajú jeho osobnosť. V prejavoch mu chýba sebaistota, býva neprirodzený a niekedy veľmi snaživý.

Pri agresívnom správaní je pripravený stále k útoku. Nemá problém ľudí okolo seba zraniť a ponížiť. Trpí pocitom menejcennosti, jeho prejav je sebavedomý, nedokáže si priznať pochybenie. Rád moralizuje a ostatných za všetko viní.

Opatrovateľ manipulátor, pri manipulovaní používa výčitky, krik, plač ale aj sľuby a lichotenie. Nie je schopný vytvoriť si s inými čestný a hlboký vzťah. Snaží sa ovplyvňovať správanie ostatných a využíva na to rôzne taktizovanie.

Asertívny opatrovateľ vie ako dosiahne to, čo chce. Je uvoľnený, vyrovnaný aj zodpovedný. Nemá problém priznať svoju chybu. Jeho myslenie je kritické a vďaka nemu je schopný vytvoriť si vlastný názor a formovať svoje myšlienky a hodnoty. Potrebuje získať dostatok informácií, myšlienok a poznatkov, ktoré bude následne využívať pri práci.

Medzi najdôležitejšie činnosti profesionálnych opatrovateľov a opatrovateliek patrí počúvanie ich životných príbehov. Záleží na ich šikovnosti a schopnosti, aby dokázali pri počúvaní špecifikovať potreby starého opatrovaného človeka a vedeli odpovedať na položené otázky. Často sa u nich prejavuje strach z opustenosti, zo samoty, z prípadnej hospitalizácie, alebo z toho, že budú závislí od inej cudzej osoby.

Preto by sme si mali pamätať, že pomáhajúci profesionál má byť oporou pre opatrovaného seniora, nakoľko svoj život vkladá do jeho rúk.