Estrogény


Bez nich by ľudstvo vyhynulo. Riadia tehotenstvo, ženskú ba aj mužskú sexuálnu túžbu, ovplyvňujú pamäť, pevnosť kože či pružnosť ciev. Síce sa označujú ako ženské pohlavné hormóny, v malom množstve sa nájdu aj v mužskom tele. V podstate ide o tri hormóny – estrón, estriol, estradiol. Práve tretí uvedený je najúčinnejší. Chemicky estrogény radíme k steroidným hormónom, ktoré ľahko prechádzajú bunkovou membránou a ovplyvňujú funkcie génov. Najviac estrogénov majú ženy v reprodukčnom veku. Ich tvorba sa začína od prvej menštruácie, ustáva v období klimaktéria. Produkujú ich vaječníky najmä prvých štrnásť dní po menštruácii, ich množstvo počas každého cyklu stúpa. Pred ovuláciou je ich v krvi najviac, po nej hladina klesá. 

Z DIEVČAŤA ŽENA

Najdôležitejšou úlohou estrogénov je ich vplyv na vývoj a funkcie ženských pohlavných orgánov. Dievčatám sa vďaka nim začne meniť postava – rýchlejšie rastú do výšky, rozširujú sa boky, zväčšujú sa prsia, rastie ochlpenie. Estrogény sú veľmi dôležité z hľadiska plodnosti a počatia. Ich pôsobením rastie v prvej polovici ženského cyklu sliznica maternice a pripravuje sa tak na prípadné uhniezdenie oplodneného vajíčka. Počas tehotenstva tieto hormóny dohliadajú na správny rast maternice a pripravujú telo na pôrod, napríklad uvoľňovaním väzov a kĺbov panvy. Týmto sa však funkcie estrogénov ani zďaleka nekončia.

CHRÁNIA KOSTI AJ SRDCE

Estrogény sa podieľajú na raste kostí a ich kvalite. Jedným z dôkazov je i to, že ženy po menopauze, ktorým už organizmus tieto hormóny neprodukuje, trpia výrazne častejšie osteoporózou. Vymiznutie estrogénu sa prejaví pomerne  dramaticky – počas prvých 5 rokov po menopauze sa z tela vytratí asi 10% kostnej hmoty. Rastie tak riziko zlomenín, napríklad stavcov, ktoré spôsobujú bolesti chrbta či stratu výšky. Pred obdobím klimaktéria sú ženy odolnejšie proti ochoreniam srdca a ciev – znižuje sa „zlý“ LDL cholesterol a zvyšuje sa „správny“ HDL cholesterol. Na druhej strane ženy trpia častejšie na reumatizmus či roztrieštenú sklerózu – aj za tým sú estrogény pretože zvyšujú intenzitu autoimunitných procesov v organizme.

POKLES JE VIDITEĽNÝ

Nepríjemným sprievodným javom ubúdania týchto hormónov počas klimaktéria, môže byť pribúdanie tuku. Produkcia progesterónu, ktorý stimuluje spaľovanie tukov, totiž klesá rýchlejšie ako produkcia estrogénov, ktoré naopak produkujú akumuláciu tuku. Navyše počas klimaktéria sa estrogén vytvára v tukovom tkanive, takže tendencia k priberaniu sa ešte posilňuje. Ďalšou nepríjemnosťou spojenou s klesaním hladiny tohto hormónu je zmena stavu kože. Estrogény spôsobujú prísun tukov do kože, zabraňujú tak vysychaniu, zvyšujú tvorbu kolagénových a elastických vlákien. Počas klimaktéria teda ubúdanie spôsobuje vysychanie, zblednutie, stenčenie kože, čo zvyšuje jej citlivosť. Objavujú sa pigmentové škvrny, cievy sa rozširujú, vznikajú kŕčové žily.

UBÚDANIE PREZRADÍ:

  • potenie, návaly horúčavy
  • búšenie srdca
  • poruchy spánku
  • bolesti kĺbov
  • suchá pokožka
  • padanie vlasov
  • zvýšená nervozita
  • ľútostivosť
  • pocit únavy
  • poruchy koncentrácie

MUŽI A ESTROGÉN

Hlavnou úlohou estrogénov v mužskom tele je pomáhať pri dozrievaní spermii a tiež regulovať libido. Svoju úlohu majú pri hustote kostí či využití glukózy. Pre zdravie sú teda veľmi dôležité. Tvoria sa z testosterónu pomocou enzýmu, ktorý sa nachádza v tukových bunkách. Takže čím viac tuku, tým vyššia tvorba estrogénov, čo pre mužov nie je dobré. Nadbytok, prípadne nerovnováha estrogénu a testosterónu v tele spôsobuje mužom zväčšenie prsných žliaz – gynekomastiu.

ESTROGÉNY Z PRÍRODY

Znížiť negatívne dôsledky možno do istej miery stravou a niektorými výživovými doplnkami s obsahom fytoestrogénov. Sú to prírodné látky s podobným účinkom ako majú ženské pohlavné hormóny, napríklad v prevencii osteoporózy či starnutia pokožky, na srdcovo-cievny systém, tiež v prevencii demencie či depresívnych stavov. Vhodnými zdrojmi fytoestrogénov sú napríklad extrakt z podzemku ploštičníka strapcovitého, kapsuly s obsahom vitexu jahňacieho, čaj alebo tinktúra z ďateliny lúčnej, sója, macerát zo semien ľanu siateho či zápar zo šalvie lekárskej. Užívanie je vhodné vopred konzultovať s lekárom. Štatistiky dokazujú, že ženy z Ázie majú oveľa slabšie a menej časté príznaky menopauzy ako ženy zo západného sveta. Pripisuje sa to najmä strave bohatej na spomínané fytoestrogény, ktoré sa prirodzene nachádzajú v sóji a vo výrobkoch z nej, v ovocí ako ríbezle, hrozienka, sušené figy, datle, slivky, ďalej v jahodách, lieskových orieškoch, arašidoch, kokose, sezamových a ľanových semiačkach.