Druhy stresu a ich vplyv na naše zdravie


 Pod pojmom stres si väčšina ľudí predstaví situácie, ktoré sú pre nich nepríjemné a je najlepšie sa im vyhnúť. Samotný stres však môže mať okrem negatívnej formy, ktorá je pre nás najznámejšia aj ďalšie iné formy.

Stres môžeme rozdeliť na 3 rôzne formy:

Pozitívny stres – pri pozitívnom strese cítime rozochvenie. Máme pozitívne emócie, pretože očakávame netrpezlivo nejakú udalosť, ktoré má pre nás byť pozitívna. Pozitívny stres tak nielen, že nášmu zdraviu neškodí ale taktiež dokáže zlepšiť náš výkon a našu tvorivosť.

Negatívny stres – ten si nemusíme zvlášť predstavovať. Používa sa ako prívlastok pre nepriaznivé životné situácie. Pri bežnej komunikácii vždy používame stres v negatívnom slova zmysle.

Špecifický stres – je úmyselne vyvolaný. Tento druh stresu ľudia zažívajú najmä po adrenalínových športoch, kedy prichádza uvoľnenie.

Ako sa samotný stres prejavuje na našom zdraví?

To, že je človek vystavený stresovej situácii pozná podľa nasledujúcich faktorov:

Oslabenie imunitného systému – dlhodobý a permanentný stres oslabuje náš imunitný systém. Organizmus sa pri dlhodobom strese nedokáže brániť bežným infekciám čo sa na našom tele prejaví napríklad opakovanými herpesmi alebo virózami.

Pichanie v oblasti pravého rebra – stresová situácia môže vyvolať kŕče v oblasti žlčovodu a to sa následne prejaví bolesťou žlčníka a pichaním v pravom podrebrí. Tento príznak stresu trápi najmä cholerické povahy a ľudí, ktorí sú náchylní na tvorbu žlčníkových kameňov.

Kŕče svalstva a bolesť dolných končatín – počas stresovej situácie dochádza vo svaloch k výmene magnezitových a vápnikových iontov, čo spôsobuje kŕče kostrových svalov. Tento jav sa môže najčastejšie prejavovať kŕčmi v dolných končatinách. Po tom ako stres odoznie dôjde k uvoľneniu kŕču a objaví sa bolesť.

Časté močenie – kŕč v oblasti močového mechúra spôsobuje časté nútenie na močenie a to už niekoľko hodín pred situáciou, ktorá je dôvodom stresu (napríklad skúška alebo vystúpenie na verejnosti).

Pretože sme dennodenne vystavený rôznym formám stresu mali by sme viac snažiť rozoznávať signály nášho tela. To nám v každej situácii signalizuje čo, ktorý stres na nás pôsobí. Vďaka týmto signálom sa postupom času môžeme naučiť na stres adekvátne reagovať.