Droždie


V podstate nie je nič iné, ako zlisované pivné kvasinky s prímesou múky. Nemá príliš obľúbenú chuť a používame ho na to, aby nám krásne vykyslo cesto. Avšak oddávna patrilo k liečiteľskej výbave obyčajných ľudí, ktorí si nemohli dovoliť zaplatiť za drahé lieky od lekára. Čerstvé pekárske droždie možno definovať ako jednobunkový mikroorganizmus, ktorý patrí do druhu húb. V jednom grame čerstvého droždia môžeme nájsť až 12 miliárd buniek, ktoré sú schopné bez prístupu vzduchu premieňať cukor na alkohol a oxid uhličitý.

AKO SPRÁVNE UŽÍVAŤ

Keď sa čerstvé droždie konzumuje podľa overených pravidiel, to znamená samostatne alebo v kombinácii s vodou, prípadne mliekom, a to najlepšie ráno alebo tesne pred spaním, prináša ľudskému organizmu množstvo benefitov – je významným zdrojom vitamínu B, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávenie sacharidov a bráni hromadeniu napríklad kyseliny mliečnej a octovej, ktoré poškodzujú tkanivá, ďalej neutralizuje dráždenie v pečeni, pomáha predchádzať zápche a obnoviť peristaltiku čriev a pri pravidelnej konzumácii úplne odstraňuje nadúvanie. Podľa niektorých štúdií je alkalické droždie vhodné aj pre pacientov s krvácajúcim žalúdočným vredom, kedy je akékoľvek iné jedlo príliš dráždivé. 

ZÁZRAČNÉ VITAMÍNY DROŽDIA

Tiamín je vitamín B1, ktorý intenzívne napomáha k zlepšeniu nervovej činnosti a zdraviu našej kardiovaskulárnej sústavy.

Riboflavín, vitamín B2, bez ktorého by sa nezaobišiel náš zrak, pokožka ani zažívanie. Má preventívnu prevenciu voči neduhom bežného typu.

Biotín, teda vitamín B7, známy tiež ako vitamín krásy, je kľúčový pre rast vlasov, nechtov a zdravú pokožku.

Vitamín B9, kyselina listová stimuluje metabolizmus, prispieva k správnemu fungovaniu vývoju plodu počas tehotenstva a priaznivo podporuje krvotvorbu.

Kyselina pantoténová je vitamín B5, ktorý sa stará o naše nadobličky v oblasti produkcie hormónov, pôsobí proti stresu, mierni dopady na náš organizmus a priaznivo ovplyvňuje funkciu zdravého metabolizmu.

Okrem zázračných vitamínov skupiny B obsahuje aj rôzne minerály a tokoferol, čo je vitamín E, ktorý zabraňuje škodlivému vplyvu okolia na organizmus, upravuje cyklus, pôsobí proti rakovine, má silné antioxidačné účinky, prispieva k zdraviu našej pokožky a pôsobí blahodárne na kardiovaskulárny systém.

PRE KRÁSU

Posilňujúci kúpeľ

Podporí energiu, zbaví nepríjemných prejavov akné a vyhladí nám pokožku. Budeme potrebivať listy bielej kapusty, ktoré si vložíme do plátenného alebo ľanového vrecúška. Toto povaríme v 3 litroch vody zhruba pol hodinu. Vývar nalejeme do napustenej vane, pridáme celé droždie. V kúpeli zotrváme minimálne 20 minút. Príval energie a hebkosť našej pokožky si získa naše srdce už po prvom kúpeli.

Maska na vlasy

Dodá vašim vlasom lesk aj pružnosť. Vyrobí sa veľmi jednoducho – do teplého mlieka rozdrvíme 2 lyžice kvasníc a necháme chvíľku odstáť. Následne pridáme aj polovicu bieleho jogurtu a lyžicu medu. Zmes nanesieme na vlhké vlasy a prikryjeme fóliou alebo uterákom. Masku môžeme nechať pokojne pôsobiť aj hodinu. Následne vymyjeme teplou, nie horúcou vodou a prírodným šampónom.

Pre povzbudenie pleti

Kocku či vrecúško droždia zmiešame v pohári teplého mlieka na kašovitú konzistenciu. Zmes si krúživými pohybmi nanesieme na pleť a necháme pôsobiť 20 – 30 minút. Mala by sa na našej pleti udržať do úplného zaschnutia. Nakoniec masku olúpeme a pleť opláchneme vlažnou vodou. Pleť bude príjemne čistá a vláčna.

V žiadnom prípade droždie nevyhadzujte ak je po dátume spotreby. Stále obsahujú vitamíny, z ktorých budú mať úžitok vaše bytové alebo balkónové kvety, či dokonca úroda v záhrade (vynikajúce pre paradajky a uhorky). Hnojivo z kvasníc nielenže pomáha urýchliť rast, podporí aj kvitnutie, a to predovšetkým letničiek a bytových rastlín. Medzi nadšencami ekologického pestovania bez chemických látok predstavuje kvasnicový „postrek“ účinnú ochranu pred škodcami – do 1 litra vlažnej vody rozmiešajte jednu kocku droždia. Nechajte prirodzene kvasiť aspoň 10 dní. Nádobu neuzatvárajte. Buďte pripravení aj na to, že aróma nebude príjemná, preto je lepšie, ak nádobu umiestnite na menej frekventované miesto. Po vykvasení (mliečna farba tekutiny) pridajte 2,5-3 litre odstátej vody a môžete hnojiť.