Dôsledky nedostatku zinku u seniorov.


Táto minerálna látka je po železe druhým najviac zastúpeným stopovým prvkom v ľudskom tele. Pre svoje funkcie patrí k najvýznamnejším.  Koncentrovane sa nachádza najmä v mozgu, očnej dúhovke, kostiach a v mužských pohlavných žľazách. V tele sa nevytvárajú veľké zásoby, preto je potrebné ho pravidelne dopĺňať.

Podľa výskumov z USA nedostatok zinku postihuje 40% populácie vo vekovej kategórií nad 65 rokov. Potvrdilo sa, že úzko súvisí s narušením imunitnej reakcie najmä u starších ľudí.

Zinok sa zaraďuje medzi mikroelementy – teda sa nachádza v ľudskom organizme len v nepatrnom množstve. Pre správne fungovanie je nevyhnutný. Je zastúpený takmer vo všetkých orgánoch, pričom jeho najväčšia koncentrácie je v hormóne inzulín. Vo vysokej koncentrácií sa nachádza aj očných tkanivách. Má podstatný význam pri syntéze kolagénu a bielkovín. Pri jeho nedostatku nie sú dostatočne tvorené čo spôsobuje úbytok kolagénu z ciev a kĺbov a tak i svalovej hmoty. Udržuje celistvosť buniek – urýchľuje delenie a tým aj hojenie rán. Zvyšuje odolnosť voči infekciám a zároveň pôsobí ako prevencia proti chrípke. Znižuje tvorbu ekzémov a zápalov i hladinu cholesterolu v krvi. Je účinný voči lámavosti nechtov a vypadávaniu vlasov. Zabezpečuje vývin mozgu a udržuje pH v krvi.

  • priaznivo pôsobí pri kožných problémoch
  • podporuje správny vývoj a funkciu pohlavných orgánov
  • významný vplyv na prostatu
  • je základným stopovým prvkom nevyhnutným pre správne fungovanie imunitného systému

Pri zníženej koncentrácií zinku  v organizme dochádzka k porušeniu zraku, dôsledkom môže byť aj cukrovka nakoľko nedostatok zinku spôsobuje poruchu metabolizmu cukrov v ľudskom organizme a následne i slepota, ktorá je s ňou často spájaná. Ďalšími príznakmi sú kožné choroby, zlé hojenie rán, padanie vlasov, psychické poruchy, retardácia, mentálna porucha pamäti, časté prechladnutia, chrípky, bolesti kĺbov, nechutenstvo, aterosklerózu.

Odporúčaná denná dávka u detí je od 5 do 7 mg denne, u dospelých 15mg, u seniorov 20 – 25ml denne, pričom priemerná dávka je priemerne 8,5mg denne. Za maximálnu únosnú dávku sa považuje množstvo 100mg denne.

Úloha zinku ako živiny je známa už dávno. Vyskytuje sa najmä v potravinách s vysokým obsahom bielkovín, jeho zdroje sú rastlinného i živočíšneho pôvodu:

  • Ustrice : množstvo zinku sa pohybuje od 16 – 182mg ba 100g porciu
  • Jahňacie mäso : odporúčané i pre jeho ľahšiu stráviteľnosť, bohaté na podiel bielkovín, obsah je od 4,2 – 8,7mg na 100 porciu
  • Teľacia a hovädzia pečeň : v pečeni sa nachádza vysoké množstvo minerálov a vitamínov, 10 – 12mg na 100g porciu.
  • Opekané pšeničné klíčky a tekvicové semienka : 10 – 17mg na 100g porciu.
  • Horká čokoláda : v primeranom množstve má priaznivé účinky, 9,6mg zinku na 100g porciu.

Príjem zinku formou stravovania a jeho vstrebávanie závisí od zdravotného stavu a veku človeka.