Dlhší a vitálnejší život


Dobrá nálada, pozitívne naladenie, čerstvý vzduch, primeraný pohyb, spôsob stravovania a pokoj v duši prináša pre naše bytie tie najefektívnejšie výsledky. Čo teda treba urobiť, ako vhodne žiť, aby sme pociťovali radosť a žili dlhšie?

SVIEŽNEJŠÍ POHYB

Každý, kto sa venuje i keď krátkemu, no svižnému pohybu ako je šprint, bicyklovanie či plávanie, zlepšuje týmito činnosťami výkonnosť svojich mitochondrii až o 70%. Mitochondrie sú akoby energický náboj pre naše bunky, ktoré sa opäť začnú správať tak, ako v mladších rokoch. Následne takto nabudené bunky začnú intenzívnejšie regenerovať metabolizmus cukru, teda ide o prevenciu diabetu, spojenú s následkami na srdce, nervy či obličky. Efektívne výsledky prináša pravidelné cvičenie 3-4krát do týždňa počas tridsiatich minút.

RADOSŤ

Snažte sa denne tešiť. Pozitívne naladení sa môžu dožiť aj viac ako 90 rokov, na rozdiel od tých, čo sa na svoje bytie a budúcnosť pozerajú so strachom a obavou. Optimistické ženy majú vraj až o polovicu vyššiu šancu na zdravé starnutie nad 85 rokov, ako aj riziko infarktu je výrazne nižšie. Tajomstvo je jednoduché – optimistov tak často nezaplavujú stresové hormóny, proti ktorým treba bojovať, čo je nesmierna záťaž pre naše telo. Relaxáciou, meditáciou, prechádzkou, ručnou prácou a inými drobnosťami dokážeme zahnať stres, a naopak si vyčarovať úsmev na tvári.

VÝŽIVA PRE MOZOG

Ideálna potravina pre správne fungovanie nášho mozgu pozostáva z vlašských orechov, mandlí a lieskovcov. Okrem toho, že zvyšujú výkonnosť, zabraňujú aj chorobám génov tak, že sa v dávke aspoň 2 hrste denne môžu zaslúžiť o dlhý život jedinca. Mozog, ako centrum nervového a pohybového systému, naopak vyčerpáva priveľa modrého svetla z televíznych obrazoviek, mobilných telefónov a tabletov. Netreba im preto prepadávať na dlhšie ako 2-3 hodiny denne.

STRUKOVINY
Ak žijete v domienke, že príliš veľa mäsa v strave nášmu telu zabezpečí dlhšie fungovanie, opak je pravdou. Úplne opačné účinky majú rastlinné bielkoviny, ktoré zvyčajne obsahujú pre zdravé fungovanie prospešnú vlákninu. Nachádza sa v šošovici, hrachu, fazuli, pohánke a v sójových výrobkoch ako napríklad tofu. Zvýšený prísun strukovín už len o 3% denne, môže predĺžiť život o jednu desatinu. Navyše telu dodávajú aminokyseliny pre budovanie svalov, znižujú riziko rakoviny a srdcovo-cievnych ochorení.

SLNEČNÁ ENERGIA

Tak často skloňovaný vitamín D predlžuje funkciu organizmu až o neuveriteľnú tretinu veku. Tento slnečný vitamín pôsobí priamo na gény, ktoré riadia proces starnutia. Ochraňuje nás pred toxickými proteínmi, ktoré sú spojené s ochoreniami súvisiacich s vysokým vekom, napríklad stareckou demenciou. Dožičte si teda aspoň 20 až 30 minút denne na slniečku, nie však v čase obeda, keď môže dôjsť k spáleniu.

SÚCIT

Empatia, spolupatričnosť s inými, a to vraj aj na diaľku, údajne predlžujú život. Rovnako pozitívny dosah má aj ľudská zvedavosť, chuť skúmať, objavovať a zaujímať sa. Vzácne a balzamom na dušu sú aj dobré medziľudské vzťahy, čo dokazuje, že osamelí ľudia sa dožívajú nižšieho veku, ako ľudia spoločenskí.

Nejde teda o nič náročné, čo by sme nedokázali zvládnuť. Drobná zmena stravovacích návykov, čas na prechádzku, následne na relaxáciu a kvalitný spánok v spojení s priateľmi a koníčkami, ktoré nám robia radosť. To všetko krok po kroku prináša nášmu fungovaniu nie len kvalitný a šťastný, ale aj dlhší život.