Datle


Ich sladkú chuť vo svojich dielach ospevoval už Homér a ďalší antickí básnici. V Stredomorí sa rozšírili vďaka Feničanom. A predsa asi málokto z našich účastníkov ochutnal čerstvé nesušené datle. V našich koninách sa neodmysliteľne spájajú so zimou a Vianocami, pričom by sme si ich mali dopriať počas celého roka. Tieto plody datľovej palmy pôsobia preventívne a liečivo proti niekoľkým ochoreniam. 

ÚČINNÉ LÁTKY

Pre vysoký obsah cukrov a sacharidov sú dôležitým článkom potravy beduínov pri dlhých a vyčerpávajúcich pochodoch cez púšť. Energetickú spotrebu však využijeme aj v našich končinách – jedna datľa pokryje spotrebu energie na 15 minút sedavého zamestnania. Sacharidy a ľahko dostupný cukor dodávajú nervom a mozgu dlhotrvajúcu energiu a sviežosť. 

Obsahujú všetky vitamíny okrem vitamínu E a biotínu. Pozoruhodná je vysoká koncentrácia kyseliny pantoténovej, ktorá udržiava našu fyzickú aj psychickú kondíciu, dodáva nám energiu, vitalitu a zvyšuje koncentráciu. Navyše obsahujú mnoho vápnika (spevňuje kosti a zuby), medi (podporuje krvotvorbu a hnedasté sfarbenie pokožky), železa (podnecuje tvorbu červených krviniek) a draslíka (pozitívne pôsobí na odvodnenie organizmu a znižuje krvný tlak). No datle majú aj inú menej známu vlastnosť – stimulujú spánok. Podobne ako figy aj datle obsahujú veľa tryptofanu, esenciálnej aminokyseliny (stavebná dávka biekovín), ktorá sa v mozgu mení na nervový hormón serotonín a v epifýze na spánkový hormón meltonín.

LIEČIVÉ ÚČINKY

  • podnecujú duševnú sviežosť a podporujú koncentráciu
  • stimulujú energetický metabolizmus v bunkách
  • dodávajú organizmu kyselinu pantoténovú 
  • podporujú krvotvorbu a bunkový metabolizmus
  • pomáhajú pri zaspávaní a prinášajú blahodárny spánok

IDEÁLNE NA ZAHNANIE HLADU

Azda nie je vhodnejšia voľba ovocia, ktoré by zahnalo hlad lepšie ako datle. Porovnateľné sú len orechy a semiačka, tie však nemajú spontánny aktivačný účinok na koncentráciu mozgovej činnosti. Pri poklese výkonnosti a únave, napríklad pred obedom či po ňom, pôsobia ako osviežujúci doplnok. Ľudia trpiaci spánkovými poruchami nemusia mať nočný stolík plný škatuliek s tabletkami. Postačí ak pred spaním pred čistením zubov skonzumujú 5 datlí. 

SPRACOVANIE

Okrem toho, že sú vynikajúce len tak na zahryznutie, používajú sa na osladenie niektorých pokrmov – ovocných šalátov, sladkých omeliet, pečiva a raw koláčikov. Pokrájané ich pridávame do müsli, jogurtov a pudingov. 

Datle sú pomere kalorické a mali by sme ich konzumovať s mierou, alebo zvýšiť výdaj energie s fyzickou aktivitou – 100 g obsahuje 1256 KJ. Sú však veľmi dobré na zahryznutie a v čase medzi dvoma hlavnými jedlami, prídu vhod najmä duševne pracujúcim ľuďom, deťom a študentom.