Cvikla


Zaiste je mnoho druhov zeleniny, ktoré majú jemnejšiu a lahodnejšiu chuť. Mnoho ľudí jej neholduje a vidí sa im príliš obyčajná. No práve cvikla je medzi všetkými plodmi, dozrievajúcimi na stromoch či v zemi, neprekonateľná svojimi širokospektrálnymi účinkami na celý organizmus. Obsahuje všetky účinné látky na úspešné prebudenie k životu a omladenie starých a opotrebovaných buniek. Praví gurmáni na ňu nedajú dopustiť. Cvikla je veľmi odolná a nenáročná, v našich zemepisných šírkach ju pestujú od nepamäti. Dá sa dobre uskladňovať v pivniciach a v predaji je k dispozícii od októbra do marca.

ÚČINNÉ LÁTKY

Rastúca a dozrievajúca cvikla intenzívne čerpá živiny z pôdy a jej špecialitou je kremík. Hoci jeho podiel na látkovom zložení našej planéty je vysoký (napríklad v kremičitých pieskoch), náš organizmus je schopný prijať ho iba v špeciálnej podobe. Cvikla obsahuje jedinečnú kombináciu kremíka s inými zložkami výživy. Kým kremík nachádzajúci sa v mäse náš organizmus nevie využiť, ten z cvikle spevňuje väzivové tkanivá a kožu, steny ciev a kosti a odvádza z mozgu kovy, napríklad hliník. Ďalšou prednosťou cvikly je vysoký obsah kyseliny listovej. Vďaka tomuto vitamínu skupiny B vzniká v jadrách buniek kyselina nukleová, bez ktorej by nebolo možné delenie buniek ani rast tkaniva. Jedna porcie cvikle už po hodine aktivizuje regeneráciu väzivového tkaniva i produkciu žalúdočnej kyseliny na lepšie zužitkovanie bielkovín. Okrem toho sa kyselina listová podieľa na tvorbe červených krviniek, ktoré na seba viažu v pľúcach kyslík a transportujú ho do všetkých buniek organizmu. Čo je najdôležitejšie – nedostatok kyseliny listovej je jedným z najčastejších prejavov nedostatku vitamínov. Cvikle nesmieme odoprieť ani vysoký obsah draslíka, ktorý odvodňuje a odkysľuje organizmus. Červené cviklové farbivo betaín, podobné atramentu, ostáva v našom tele takmer nevyužité a vylučuje sa veľmi rýchlo – močom.

LIEČIVÉ ÚČINNKY

  • spevňuje väzivové tkanivo
  • spevňuje pokožku, cievy a kosti
  • neutralizuje a odstraňuje toxíny, hlavne v mozgu
  • podporuje rast buniek regeneruje jadrá buniek
  • zabezpečuje tvorbu žalúdočnej kyseliny pre lepšie využitie bielkovín v organizme
  • aktivizuje produkciu červených krviniek a okysličovanie buniek
  • podporuje optimistickú náladu
  • dodáva vlasom lesk, pokožke hebkosť a nechtom pevnosť
  • má odvodňujúce a odkysľujúce účinky
  • detoxikuje črevá a odstraňuje zápchu

Pri nákupe volíme radšej menšie buľvy, pretože ich netreba tak dlho tepelne upravovať. Cviklu len prudko sparíme, nevaríme pridlho, inak zničíme 80% citlivej kyseliny listovej. Cvikla je najlepšia v šalátoch, nátierkach, samostatne ako príloha či ako súčasť koláčov. Ak k nej pridáme proso, dostaneme pokrm s neprekonateľným množstvom hodnotných nutričných látok za neuveriteľne nízku cenu. Ide o veľmi vzácnu zeleninu, nakoľko nikde nenájdeme taký kombinovaný preparát s obsahom kremíka a kyseliny listovej na oživenie a povzbudenie buniek.