Citrusové ovocie


Patria jednoznačne k chladným a sychravým dňom a pre niektorých z nás sú jediným zdrojom vitamínov počas týchto pochmúrnych mesiacov. Sú neodmysliteľnou súčasťou jedálneho lístka azda každej rodiny, lebo sú chutné, šťavnaté a dostupné počas celého roku.  Patria sem pomaranče, mandarínky, grepy, kivi, ananás, pomelo, kumkvát, citróny, limety a ďalšie.   

PRÍNOS PRE ZDRAVIE

Tropické citrusy, ktoré sa ku nám musia dovážať z exotických krajín, majú pri prevencii rakoviny dokonca zásadný význam. Pôsobia totiž priamo na rakovinové bunky a posilňujú tiež protirakovinový potenciál iných látok, ktoré prijímame v ďalšej potrave. Ďalej sú jedným z najlepších zdrojov vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a pomáha udržiavať pružnosť a hebkosť kože. Obsahujú tiež veľké množstvo ostatných vitamínov a živín, ktoré náš organizmus potrebuje pre správne fungovanie, vrátane vitamínov skupiny B, draslíka, fosforu, horčíka a medi. Sú tiež bohatým zdrojom rastlinných látok, ktoré majú, okrem iného, protizápalové a antioxidačné účinky. Do tejto skupiny látok patrí napríklad viac ako 60 druhov flavonoidov, karotenoidov a esenciálnych olejov, ktoré sa podstatnou mierou podieľajú na kladných účinkoch citrusov na vaše zdravie. Za zmienku stojí tiež vysoký obsah vlákniny, ktorá je dôležitá pre naše trávenie. Nerozpustná vláknina pektín, ktorý obsahuje najmä šupka jednotlivých mesiačikov, pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Toto ovocie taktiež pomáha lepšie fungovať obehovej sústave a srdcu práve vďaka látke naringin. Flavonoidy v citrusoch navyše chránia pred neurodegeneratívnymi chorobami, ako sú Alzheimerova choroba alebo Parkinsonova choroba, ktoré ničia nervové bunky. Rôzne druhy citrusového ovocia by sme mali konzumovať denne. Membrány medzi mesiačikmi a citrusová kôra sú bohatšie na hodnotné látky ako šťava, ktorú väčšina z nás preferuje. Preto je dobré jesť ovocie celé, ošúpané len z vrchnej  kôry. 

SPRÁVNY VÝBER

V supermarkete si vložte do košíka len plody, ktoré sú celé, bez otlačkov, zdravé, čisté, bez škodcov, nepoškodené mrazom či nadmernou vlhkosťou, so známkami vnútorného vysychania. Ďalej na obale musí byť uvedená aj krajina pôvodu. Pri plodoch, ktoré nie sú balené tento údaj musí by uvedený v tesnej blízkosti, kde sa tovar nachádza. Treba si dávať pozor na informačné samolepky na plodoch – tie nesmú po odlepení zanechávať na kôre zvyšky lepidla. Citrusové plody sú pri pestovaní zvyčajne chemicky ošetrované, čo však pri ich predaji musí byť uvedené. V takom prípade sa vyhnite spracovaniu ich kôry alebo sušeniu kôry. Po olúpaní takéhoto ovocia sa odporúča umyť si ruky. Práve šťava z  kôry obsahuje najväčšie množstvo pesticídov. Rozhodne sa vyhnite nákupu scvrknutých, suchých či nahnitých plodov.

Samozrejme, dopriať si tieto vitamínové bomby len tak raz za čas nestačí. Aby bol ich účinok dostatočne silný, mali by sa konzumovať v primeranej miere každý deň. Je  pritom úplne jedno, či budete jesť celé plody, alebo si z nich pripravíte len šťavu. Potrebný prísun vitamínov a minerálov zostane rovnaký a účinok všetkých zdraviu prospešných látok sa dostane do nášho organizmu. Konzumácia veľkého množstva citrusových plodov alebo džúsov môže zvyšovať riziko vzniku zubného kazu. Je tomu tak preto, že citrusy obsahujú kyseliny, ktoré narúšajú zubnú sklovinu. Ak užívate niektoré liečivá, nemali by ste jesť grapefruit a piť grapefruitový džús. Grapefruit totiž obsahuje látku zvanú furanokumarin, ktorý sa viaže na enzým v žalúdku, zodpovedný za vstrebávanie niektorých liečiv. To vedie k tomu, že sa vstrebe menšie množstvo liečiva, než koľko by malo.