Chrípka


Chrípka je infekčné ochorenie, ktoré vyvoláva rýchlo sa šíriaci a premenlivý vírus. Sezóna tohto ochorenia sa začína už v októbri a pretrváva do apríla. Prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. Často začína zimnicou, triaškou, bolesťami hlavy, kašľom, nechutenstvom a prudko stúpajúcou teplotou na 39 – 40˚C. Pacient má bolesti svalov a kĺbov. Nádcha začína 1-2 dni po začiatku ochorenia. Pri chrípke platí pravidlo, že najlepšie je ju vyležať a nepodceniť. Pacienti, ktorí nechcú obetovať pár dní v posteli pre svoje zdravie, ale snažia sa ju tzv. prechodiť, sa vystavujú riziku chorôb ako zápal priedušiek, zápal prínosových dutín či zápal stredného ucha až zápal pľúc. Rizikovou skupinou sú osoby so zníženou imunitou a deti predškolského veku, ako aj osoby s rôznymi chronickými ochoreniami, napr. kardiovaskulárneho systému a chronickými ochoreniami dýchacích ciest. Čo sa týka možných komplikácií chrípky sú rizikovou skupinou seniori.

Prevencia

– vyhýbanie sa chorým osobám, ako aj fyzickému kontaktu s ďalšími osobami

– časté vetranie miestnosti

– zvýšené umývanie rúk (napr. po kýchnutí)

– dostatočná telesná aktivita, pobyt na čerstvom vzduchu a otužovanie

– správny pitný režim, ako aj racionálna výživa

– voliť vhodný odev v závislosti od počasia

– oddych a dostatok spánku

– očkovanie

Liečba

Zachovajte pokoj – psychická pohoda je veľmi dôležitá, predovšetkým pri horúčke, pretože jedným z hlavným spúšťačom chrípky je vyčerpanie a nepokoj, čo mnohí z nás netušia. Doprajte si preto dostatočne dlhý pobyt v pokoji na lôžku a nepodceňujte toto ochorenie. Snažte sa čo najviac odpočívať, no najmä nechajte odpočinúť svoju myseľ.

Pite, pite a pite! Dostatočný pitný režim (vyvarujte sa nápojom obsahujúcim kofeín) napomáha udržať rovnováhu tekutín v potrebnom objeme, čo vedie k udžaniu vlhkosti slizníc. Najvhodnejšie je požiť pohár vlažnej vody, teplého čaju, ale vhodnou alternatívou sú i džúsy, ktoré sa môžu riediť s vodou. Najviac potrebnej sily a stratenej vitality vám dodá, keď si doprajete číry, teplý, jemne osolený vývar.

Zabezpečte vysokú vlhkosť vzduchu – chrípkové vírusy prežívajú v suchom prostredí (v suchom vzduchu) oveľa lepšie. Je to zároveň vysvetlenie, prečo vírus chrípky sa šíri v zime – zapríčiňuje ho v značnej miere vysušený vzduch z kúrenia. Ak teda udržíte dostatočnú vlhkosť vo vašej domácnosti, budete sa nie len lepšie cítiť, ale aj potlačíte výskyt vírusov.

Podporujte vykašliavanie – kašeľ, ktorý podporuje vykašliavanie hlienu by sa nemal potláčať liekmi proti kašľu. Pre vykašliavanie je dôležitá vyššia spotreba tekutín, a to najmä čajov, ale vhodná je aj kombinácia mlieka a medu, či domáci cibuľovo-medový sirup a inhalácia.

Chrípka patrí medzi najčastejšie ochorenia, prebiehajúce každý rok. Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že každoročne postihnú chrípkové epidémie 5 – 15 % svetovej populácie. Pre väčšinu ľudí je vírus chrípky iba nepríjemná skúsenosť, ale v niektorých prípadoch môže mať vážny priebeh. Základom stále zostáva, že zdravý a otužilý organizmus má väčšiu šancu ubrániť sa pred infekciou ako organizmus oslabený. Je preto potrebné udržiavať sa stále v dobrej fyzickej kondícii, najmä správnou životosprávou.