Cestovateľská hnačka


Je nepríjemné ochorenie, ktoré v okamihu zničí vysnívanú a drahú dovolenku. V minulosti sa myslelo, že spúšťačom je závadná voda, ostré jedlo či mnoho slnka. Ako však doba pokročila, skúmaním sa zistila baktéria, ktorá celé ochorenie zapríčiňuje. Tieto parazity sa zahniezdia v hornej časti čriev a produkujú jedy ktoré spôsobujú vylučovanie tekutín a elektrolytov (minerály ako sodík a draslík napomáhajúce regulácii mnohých telesných funkcii) z tela v podobe vodnatej a riedkej stolice. Po ochorení pretrvávajú symptómy približne 2 – 4 dni, v 10% prípadov sa to predlžuje na týždeň. Akoby samotná hnačka náš organizmus nepotrápila dostatočne, môžu pribudnúť aj kŕče, bolesti žalúdka, nadúvanie, nevoľnosť, únava, nechutenstvo, bolesti hlavy, zvýšená horúčka či krv v stolici. Najčastejším príznakom je skutočne vodnatá hnačka so zvýšenou teplotou na 38,5˚C.

• Prevenčné stratégie

  • STOP ľadu v nápojoch

Pretože sú vyrobené z vody z vodovodu a aj napriek mrazu sa baktéria nezničí. Nepomáha ani ponorenie kociek do alkoholu – ani alkohol nie je dostatočne silný aby baktériu zničil.

  • Voda z fliaš

Nepite žiadnu vodu, ktorú vám donesú len tak na stôl, alebo priamo z vodovodu. Rovnako, ak si nie ste úplne istý vzhľadom vody v balenej fľaši, dajte na vašu intuíciu a nepite.

  • Fľašu otvorte sami

Nezáleží na tom či vodu, pivo, osviežujúci nápoj – fľaše by ste si mali otvoriť sami, pretože inak si nemôžete byť istý, či daný nápoj nie je doplnený o vodu z vodovodu. Okrem toho, nie všetci ľudia sú dostatočne čistotní a možno sa niekto po otvorení ešte zasa dotkol fľaše v najlepšom úmysle fľašu očistiť.

  • Výber nápojov

Aj keď čerstvá limonáda vyzerá na prvý pohľad skvelo a sviežo, netušíme z akej vody bola vyrobená. No s najväčšou pravdepodobnosťou nepôjde o balenú vodu, práve naopak – tú z vodovodného kohútika. Prevarené nápoje – káva a čaj sú v poriadku a nie sú nebezpečné.

  • Mliečne výrobky

Nepite nepasterizované mlieko  a ani z takéhoto mlieka nekonzumujte výrobky.

  • Priazeň vareným jedlám

Vyvarovať sa treba surovým jedlám ako carpacio, rare streak, tatársky biftek. Surovú zeleninu a ovocie dôkladne umyť pod teplou tečúcou vodou (balenou) a dobre utrieť. Jedlá sa snažte konzumovať pokiaľ sú ešte teplé – po vychladnutí jedla sa aj pri vašej prítomnosti ku konzumácii pridá aj otravný hmyz.

Vaše správanie v dotyčnej krajine má nesmierny vplyv na riziko nákazy. Ak chcete ale naozaj ochutnať špeciality pouličných predavačov, či sa rozhodnete pre vodu z miestnych zdrojov, máte veľkú šancu, že choroba sa prejaví. Ak máte viac ako 65 rokov a v minulosti ste prekonali infarkt alebo iný srdcový záchvat, práve cestovateľská hnačka by pre vás mohla predstavovať enormné telesné vyčerpanie.