Cesnak kuchynský


Patrí do čeľade ľaliovitých a jeho domovom je Stredomorie. U nás sa v súčasnosti pestuje azda všade. Z guľovitej cibule obalenej bielymi šupami vyrastie aj 1 meter dlhá stonka s obrím prierezom.  Na jej vrchole sa vytvorí ružovo až fialovo sfarbený okolík kvetov. Zberá sa koncom leta, hlavičky si pri skladovaní v tme a chlade zachovávajú vzácne obsahové látky.  Medzi účinné látky patrí alicín – aminokyselina s obsahom síry, flavonoidy, polysacharidy, selén, viaceré vitamíny a minerálne látky. 

VLASTNOSTI

Cesnak je antibiotický, protiplesňový a povzbudzuj prekrvenie. Zabraňuje kôrnateniu tepien, znižuje hladinu cholesterolu a pôsobí protizápalovo. Okrem toho dokáže rozpúšťať drobné krvné zrazeniny, pôsobí antitromboticky a znižuje krvný tlak. Predpokladá sa, že má vplyv aj na spomalenie rastu nádorov. 

HLAVNÉ OBLASTI POUŽITIA

Príliš vysoký krvný tlak, vysoké hodnoty tuku v krvi, profylaxia cievnych zmien podmienená starnutím, okrem toho zápaly dýchacích ciest a kašeľ, ako aj kŕčovité poruchy trávenia a nadúvanie, zápaly a plesne v pošvovej oblasti. Navyše aktivuje náš imunitný systém. Ako vedľajšie účinky sa môžu vyskytnúť alergie, ba aj poruchy v žalúdočno-črevnej oblasti. Pri nízkom krvnom tlaku je potrebná zvýšená opatrnosť pri požívaní. 

Z DOMÁCEJ LEKÁRNIČKY

Cesnaková šťava

5 – 10 hlávok cesnaku odšťavíme, dáme do tmavej fľaštičky, uchovávame v chladničke. Užívame dvakrát denne po lyžičke v ½ dcl mlieka.

Cesnakový likér

3 stredne veľké hlávky pretlačeného cesnaku necháme 3-4 týždne macerovať v ½ litri bielej pálenky. Precedíme, pridáme 3 polievkové lyžice medu, trocha zohrejeme, aby sa med dobre rozpustil. Užívame dvakrát denne po lyžičke až do spotrebovania celého množstva. Každé 3 mesiace kúru zopakujeme.

Cesnakový med

5 stredne veľkých hlávok cesnaku očistíme, zomelieme alebo pretlačíme a dáme do litra bieleho vína. Pridáme 5 plných lyžíc medu  a necháme 2-3 týždne na občasného pretrasenia macerovať. Precedíme, zvyšok prepasírujeme a užívame preventívne 3 lyžice denne.

Cesnakové kvapky

Očistený, nadrobno posekaný alebo pretlačený cesnak zalejeme bielou pálenkou tak, aby ho prekrývala. Necháme na tmavom mieste 3-4 týždne macerovať, občas dobre pretrasieme. Užívame dvakrát denne 10-15 kvapiek v troške vody ako zdravotnú prevenciu proti kôrnateniu ciev. 

Cesnak je bohatý na vitamíny a minerály (vitamín B1, B6, C, mangán, vápnik, meď a selén). Pomôže už malý strúčik denne – chrániť telo a posilňovať celkové zdravie. Pri svrbení po poštípaní hmyzom alebo inej alergii možno na postihnutú oblasť priložiť rozkrojený strúčik cesnaku. Určité zlúčeniny v cesnaku môžu spomaliť ďalší rast rakovinových buniek a znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Ak to s cesnakom preženieme, hrozí podráždenie tráviaceho traktu a pálenie záhy. Pri žalúdočných alebo tráviacich problémoch by sa mal používať veľmi opatrne. Riedi krv a môže ovplyvniť účinok liekov, ktoré sú na to určené.