Černice 


Tento ker z čeľade ružovitých poskytuje plody v podobe tmavočervených až čiernych bobulí, ktoré nie sú na našich stoloch celkom bežným ovocím – táto ovocná lahôdka s nezvyčajne vysokým obsahom vitamínu C rastie hojne divo. Dozrievaním sa v spočiatku v bielych či ružovkastých plodoch nahromadí veľké množstvo rastlinného farbiva s mimoriadne vysokým obsahom flavonoidov a iných liečivých látok.

PROTI KAŠĽU AJ ZACHRÍPNUTIU

V prírodnom liečiteľstve sa využíva čaj z černicových listov a šťava z plodov. Obzvlášť šťava pôsobí preventívne voči zachrípnutiu. Čerstvo vylisovaná alebo chemicky nekonzervovaná domáca šťava sa ohreje, sčasti sa použije na kloktanie a zvyšok pomaly po dúškoch vypijeme. Takáto kúra má blahodárny vplyv na preťažené hlasivky a organizmu navyše dodáva osviežujúce a vitalizujúce ovocné kyseliny.

ZÁPAR Z ČERNICOVÝCH LISTOV

Černicové listy obsahujú éterické oleje, triesloviny a kyseliny. Má protizápalové účinky na sliznice ústnej dutiny a hrtana.

ÚČINNÉ LÁTKY

Sa nenachádzajú len v dužinatých plodoch, ale ako sme sa dočítali vyššie, aj v ochlpených lístkoch. Šťava a dužina zrelých černíc sú priam bombou na karotény, ktoré chránia pred voľnými radikálmi. Aj vďaka vysokému obsahu vitamínu C posilňuje náš imunitný systém. Bioflavonoidy sa koncentrujú v dužine –  tu je ich obsah desaťnásobne vyšší ako v šťave. Ich úlohou je chrániť vitamín C a stresový hormón adrenalín pred oxidáciou enzýmami s obsahom medi. Bioflavonoidy zároveň meď viažu. Zvýšená koncentrácia medi v organizme môže vyvolávať nervozitu, nepokoj a psychické poruchy. Účinné látky v černiciach spevňujú väzivá a pôsobia preventívne proti prejavom starnutia, cievnym chorobám a hemoroidom. Zaradiť do jedálneho lístka by sme ich mali práve z nasledujúcich dôvodov:

  • posilňujú imunitný systém
  • pomáhajú pri cievnych chorobách, kŕčových žilách a hemoroidoch
  • majú protizápalové účinky na sliznice
  • pomáhajú pri nervozite a zvyšujú odolnosť voči stresu
  • spevňujú väzivové tkanivo
  • stimulujú činnosť žliaz

NÁKUP

Najlepšie je získať ich priamo od zberačov či drobných pestovateľov. Nie sú síce najlacnejšie, no o to kvalitnejšie a aromatickejšie. Černice z dovozu môžu totiž obsahovať znehodnocujúce chemické škodliviny. Vhodnou alternatívou dostupnou celý rok sú v mrazenej forme. Balené ovocie v miskách, košíkoch či debničkách nevydrží dlho a treba ho rýchlo zjesť či spracovať.

SPRACOVANIE

Černice nikdy dlho neskladujeme, pretože rýchlo plesnivejú. Sú mimoriadne vhodné na prípravu marmelád, džemov, želé, štiav, dezertov, ovocných šalátov a podobne. Vďaka nim upečieme vynikajúci koláč či zákusky. Pred spracovaním ich nezabúdajme poctivo umyť alebo opláchnuť.