Bylinkami na tráviace ťažkosti


Stačí si dopriať mastnejší korenistý pokrm a veľa ľudí s citlivým žalúdkom onedlho pociťuje kŕče, plynatosť, pocit plnosti či nástup nevoľnosti. Rozladené trávenie je nepríjemné či už ide o pálenie záhy až po prípady končiace hnačkou. Každý dobre pozná svoje telo, svoje trávenie a dobre vie, čomu sa treba vyhnúť a aké signály nám vysiela. Keď cítime, že nejde o tak závažný problém, netreba hneď utekať k lekárovi. Za pokus stojí aj prírodná lekáreň – bylinky.

ŤAŽKÝ ŽALÚDOK

Neexistuje azda čajová zmes na úľavu od žalúdočných problémov, ktorá neobsahuje mätu priepornú. Práve mäta povzbudzuje tvorbu a vylučovanie žlče, zmierňuje plynatosť a uvoľňuje kŕče. Známa je tiež kombinácia bylín našich starých mám, a to v hrnci nechať spolu zovrieť a odstáť fenikel, rascu a aníz. Táto zmes sa osvedčila, nakoľko sa podáva malým deťom trpiacim kolikami. Každá gravidná žena trpiaca nevoľnosťami bude určite súhlasiť, že na zmiernenie ťažkosti žalúdka je nápomocný zázvorový čaj, ktorý normalizuje činnosť celej tráviacej sústavy. Podporu trávenia tiež podnecujú bylinky ako rumanček kamilkový, koreň púpavy a repík lekársky.

PÁLENIE ZÁHY

Najčastejším prejavom kyselinového refluxu je pálenie záhy, čiže pálivý pocit za hrudnou kosťou, ktorá niekedy vystupuje až k hrdlu. Brest plavý obalí a upokojí sliznice úst, hrdla, žalúdka a čriev. Obsahuje tiež antioxidanty, ktoré napomôžu zmierneniu zápalov v črevách. Veľmi osvedčená je aj škorica. Stačí zaliať 200ml prevarenej vody, pár minút nechať lúhovať, odvar scediť a vypiť. Proti páleniu záhy vám môže pomôcť aj rozdrvená pražená rasca zaliata vodou, alebo niekoľko listov bazalky, ktoré necháte 15 minút lúhovať v horúcej vode. Pomôže vám aj zázvorový čaj z pravého nastrúhaného zázvoru. Ak si potrebujete pomôcť okamžite, najjednoduchšie na prípravu je požuť 2 celé klinčeky – úľava prichádza rýchlo.

PODRÁŽDENÝ ŽLČNÍK

Žlčníkové problémy trápia každého desiateho pacienta, ktorý príde do ordinácie gastroenterológa. Na citlivý žlčník pomáha repík lekársky, lebo má vysoký obsah látok s protizápalovými účinkami. Čaj podporuje jeho správnu funkciu, zlepšuje trávenie tukov a znižuje cholesterol – 2 lyžičky sušenej vňate zalejte 250 ml vriacej vody, po 10 minútach sceďte. Môže sa piť 2- až 5-krát denne. Ďalej sa osvedčil rumanček kamilkový – 1 lyžicu sušených kvetov zalejte 200 ml vriacej vody, nechajte lúhovať 15 minút. Pite 2 až 3 šálky denne. Rumanček je protizápalový a uvoľňuje nepríjemné kŕče, ktoré bolestivý žlčník vytvára.

HNAČKA

Môže signalizovať zápal alebo podráždenie čreva v dôsledku vírusovej či bakteriálnej infekcie – vtedy rozhodne navštívte lekára. Pri bežnej hnačke však stojí za to nasadiť prírodnú domácu liečbu. Z prírodných prostriedkov, ktoré sú dobré na hnačku, je napríklad aj škoricový čaj -pripravíte ho z lyžičky čierneho čaju a štvrtiny celej škorice, zalejte 200 ml vriacej vody a nechajte päť minút lúhovať. Z byliniek, ktoré sú využívané v kuchyni, sú nápomocné majorán, tymián či klinček, pomôže aj slabší čierny čaj, avšak bez akýchkoľvek prísad. Pri silnej hnačke treba popíjať trikrát denne skorocelový čaj, pomáha aj pitie po dúškoch čaju z rebríčka

ZÁPCHA

Jedným z vonkajších prejavov je nafúknuté brucho, ktoré možno jednoducho skovať pod voľnejšie oblečenie. Oveľa horšie sa však odstraňujú nepríjemné pocity a kŕče, ktoré nás môžu prenasledovať celé dni. Prostriedkom proti zápche sú okrem známych sušených sliviek aj liečivé rastlinky. Treba však upozorniť na dôležitosť presného dávkovania, pretože vo vyšších dávkach môžu byť bylinky pre naše telo škodlivé. Vďačným pomocníkom pri zápche je ker rešetliak prečisťujúci. Výluh, ktorý sa pripravuje za studena sa pije ráno a večer po jednej šálke. Druhou alternatívou z radu liečivých rastlín je kombinácia čaju pripraveného z kombinácie feniklu, lipy a bazy čiernej.Proti zápche je liekom aj čajová zmes pripravená z piatich dielov kôry krušiny jelšovej, 3 dielov vňate zľatobyle, 2 dielov vňate pyšteka, kvetu bazy a plodu feniklu. Jednu lyžicu tejto zmesi namočíme do 1/4 litra vody večer a ráno uvedieme do varu, prikryjeme a necháme vychladnúť. Polovicu vypijeme ráno nalačno a druhú večer pred spaním.

Nech už pijete akýkoľvek čaj, bez ohľadu na to či má byť nápomocný pri trávení alebo iných ťažkostiach, dbajte na presné dávkovanie bylín (drogy) a dodržujte aj čas lúhovania. Zmes by mala byť pripravená vždy čerstvá, tesne pred podávaním. Vopred si treba overiť aj účinky bylín, pretože nie všetky sú vhodné pre deti, tehotné a dojčiace ženy, ako aj pre pacientov s rôznymi diagnózami.