Borievky


Keď októbrové slnko pozláti údolia a stráne, vyberú sa do prírody nadšenci týchto drobných modrofialových až hnedočiernych bobulí. Tieto sladkasté aromatické druhy ovocia dozrievajú na jeseň, kedy sú iné druhy už dávno spracované a zavarené v pohároch. Práve v tomto ročnom období je v borievkach najväčšia koncentrácia cenných látok. Plody patria k cyprusovitým drevinám, pôvod majú v Grécku, Španielsku a Taliansku, no pomerne hojne sa vyskytujú aj v našich končinách, predovšetkým na miestach kde je počas jesene ešte dostatok hrejivého slnka. Najhodnotnejšie plody poskytujú trojročné kry – zrelé plody dorastajú do hrúbky jedného centimetra, sú guľaté a veľmi šťavnaté.

ÚČINNÉ LÁTKY

Borievky obsahujú éterické oleje intenzívnej vône a chuti. V šupke sa nachádzajú živice, ktoré chránia pred infekciami, neutralizujú jedy, usmrcujú plesne, dezinfikujú sliznice a majú močopudné účinky. V obličkách, močovom mechúri a v močových cestách ničia baktérie spôsobujúce zápaly, zmierňujú a liečia problémy obličiek a močového mechúra, ako aj ťažkosti pri močení (napríklad neschopnosť udržať moč). Za tmavé sfarbenie borievky vďačia vysokému obsahu karoténových farbív, ktoré podporujú funkcie sliznice, zlepšujú výkonnosť očí a aktivizujú gény v bunkových jadrách. Borievka je jediné ovocie, ktoré ešte na konci októbra poskytuje toľko vitalizujúcich látok. Okrem iného sa nesmie nespomenúť aj vysoký obsah bioaktívneho vitamínu C, ktorého účinok sa v jemnej dužine až dvadsaťnásobuje. Polynenasýtené mastné kyseliny (v šupke) podporujú zdravie bunkových membrán, stimulujú produkciu steroidných hormónov (protizápalové kortikoidy, pohlavné hormóny). Karotenoidy, vitamín C a polynenasýtené mastné kyseliny prispievajú k chemickej stabilite cholesterolu. Vďaka tomu je v cievnych stenách menej usadenín cholesterolu, solí vápnika a denaturovaných bielkovín. V menšej miere sa tvoria vrásky, kožné záhyby a žilové pavúčiky. Znižuje sa tým riziko krvných usadenín v cievach.

LIEČIVÉ ÚČINKY BORIEVOK

  • detoxikujú, usmrcujú črevné plesne
  • viažu tuky v črevách
  • močopudnými účinkami vyplavujú škodliviny z organizmu
  • liečia zápalové procesy v obličkách a v močových cestách
  • aktivizujú bunkový metabolizmus
  • urýchľujú produkciu hormónov
  • chránia sliznice
  • posilňujú imunitný systém

NÁKUP

Borievky z dovozu sa objavujú na pultoch už v septembri, v októbri sú k dispozícii domáce produkcie. Zber je namáhavý, často si vyžaduje pohyb v ťažko dostupnom teréne. Ak si ich nenazbierame sami, budeme musieť siahnuť hlbšie do vrecka.

SPRACOVANIE

Môžeme ich pridať rovno do pripravovaného pokrmu, prípadne ich jemne roztlačiť, aby sa zo šupky uvoľnil lahodný obsah. Používajú sa aj ako surovina na výrobu liečiv vo farmaceutickom priemysle, okrem toho sa z nich pália alkoholické nápoje.

PIKANTÉ BORIEVKY

Fádne pokrmy z kyslej kapusty, karfiolu či iné zeleninové prívarky môžeme spestriť tým, že do hrnca pridáme niekoľko borievok a spolu ich povaríme.

Ak do lekvárov z miešaného ovocia pridáme zopár bobúľ tohto ovocia, budeme sa zalizovať celú zimu.

Borievkový kompót je skvelou prílohou k pečienke, rybám či divine, ktoré podávame s tmavými omáčkami.

Môžeme si ich aj nasušiť a užívať ich celý rok v celku, alebo aj ako súčasť marinád na nakladanie mäsa práve pre ich aromatickú vôňu a sladko-korenistú chuť.

UPOZORNENIE

Borievky musíme dôkladne prebrať. Pre vysoký obsah dráždivých látok by sme ich nemali zjesť naraz príliš, je lepšie rozdeliť si konzumáciu na celý deň.