Bolesti lýtok


Vo všeobecnosti boľavé lýtka patria medzi časté ťažkosti, trápia deti, dospelých i seniorov. Bolesť pramení z kostí, kĺbov svalov, šliach, väzív, ciev, nervov či z kože. Prejaví sa ako ostrá, bodavá, či pulzujúca, alebo tupá a menej výrazná, prípadne kŕčovitá. Prechádza a znova nastupuje, prebieha vo vlnách. Nastupuje po záťaži a ustupuje v pokoji. Naopak, existuje ochorenie kedy nohy pacient má citlivé v pokoji a zhoršuje ju poloha v ľahu, zmierni ju rozhýbanie a pozícia v stoji. Obťažujúca je s týmto spätá nočná bolesť, ktorá budí zo spánku. Konkréte ide o syndróm nepokojných nôh. 

NEVHODNÉ POSTAVENIE CHODIDIEL

Lýtka nás môžu potrápiť aj pri zlom postavení chodidiel. Málokto stojí na chodidlách pekne priamo. Chodidlá často padajú dovnútra alebo sa ťahajú smerom von. Ak športujete, pravidelne preťažujete najmä vonkajšiu stranu lýtka. Bolesť sa potom ťahá dozadu. Ťažkosti sa ešte zvýraznia, aj keď si kúpite tenisky, ktoré majú vyvýšenú vnútornú časť v oblasti päty. Takáto obuv chodidlo vytlačí ešte viac von. Bolesti vtedy majú doslova raketový štart. Problémy sa zjemnia, aj ak siahneme po teniske, ktorá je neutrálna. Má rovnakú výšku päty z vnútornej i vonkajšej strany. Ťažkosti však môže spôsobiť aj opačný problém, teda prirodzené vpadnutie chodidla dovnútra. Bolesť sa neobjaví hneď, ale až vtedy, keď sa začne postavenie chodidla kompenzovať. Telo sa začne hlásiť a brániť v súvislosti s kolenami.

POZOR PRI BEHANÍ

Častou skupinou ľudí ktorých trápia lýtka bývajú práve bežci. Za ťažkosťami sa však môže skrývať aj pevnejšia podrážka, ktorá nedokáže tlmiť tvrdý terén na behanie. Za bolesťami lýtok sa vtedy skrývajú otrasy. V týchto prípadoch je pomoc veľmi jednoduchá, stačí zmeniť topánky alebo bežecký terén. Veľakrát je problém vyriešený bez toho, aby ste museli navštíviť odborníka.

„NA VYSOKEJ NOHE“

Boľavé lýtka vedia poriadne potrápiť aj milovníčky vysokých podpätkov. Ak sa nosia príliš často a topánky sa nestriedajú, svaly sa stiahnu. V mnohých prípadoch až natoľko, že dokonca aj domáce papuče musia mať zvýšenú platformu. V nízkych topánkach sa pociťuje veľké napätie a ťah. Niekedy sú také silné, že môže prísť pocit, akoby ste padali dozadu. Riešenie je jednoduché – skrátené svaly treba rozcvičiť. Určite to však nejde zo dňa na deň. Oplatí sa postupne znižovať aj výšku opätku.

PRVÁ POMOC PRI BOLESTIAkonáhle vás kŕč napadne, posaďte sa a natiahnite nohy. Následne sa chyťte za palce na nohách a ťahajte nohy smerom k sebe. Potom sa na chvíľu prejdite po miestnosti. Pomôcť by vám mala aj masáž lýtok krúživými pohybmi. Zjedzte jednu čajovú lyžičku horčice. Tá obsahuje kyselinu octovú, ktorá má blahodarný vplyv na kŕče.

Základom liečby je ovplyvnenie rizikových faktorov, najmä obezity, sedavého spôsobu života, nedostatku pohybu, nevhodného sťahujúceho oblečenia, dlhodobé státie či sedenie. Kŕče dokonca môže spôsobiť nevhodne zvolená obuv. Pri odpočinku by mal mať pacient nohy vyložené do vodorovnej polohy. Medzi vhodné športy patrí turistika, beh, beh na lyžiach, bicyklovanie, tanec a plávanie.