Bojíte sa chrípky?


Mnohí s ťažkosťami ako nádcha, kašeľ, zimnica pobehujú celé týždne bez toho, aby im venovali dostatočnú pozornosť, no nakoniec sa z miernej infekcie vykľuje skutočná chrípka. Pôvodcovia ochorenia môžu spôsobiť napríklad problémy s obličkami, zlyhanie krvného obehu, zápal pľúc či srdcového svalu, preto každé prechladnutie a virózu treba vždy priadne lieči. Pri zimnici, stúpajúcej teplote a zdurených uzlinách je potrebné vyhľadať lekára okamžite.

PREVENCIA

  • časté umývanie rúk, nakoľko sa okolo nás vyskytuje asi 200 druhov vírusov, predovšetkým na hladkých plochách (stôl, kľučka na dverách, telefón)
  • vyvarovať sa telesnému kontaktu, pri kašľaní a kýchaní zachovať odstup aspoň 1,5 metra
  • nezdržiavať sa v prekúrených priestoroch so suchým vzduchom
  • každý deň dobre vetrať
  • na radiátory prehodiť mokrý uterák proti vysychaniu sliznice
  • saunovanie posilňuje imunitu, vyvoláva vylučovanie škodlivých látok cez kožu
  • stravu obohatiť o vitamíny 

KAŠEĽ A NÁDCHA

Ak sa počas ochorenia dostaví kašeľ, je vhodné nasadiť sirup podporujúci vykašliavanie, nádcha síce nie je vždy prítomná pri chrípke, no veľmi často sa pridruží ako druhotná infekcia. Obľúbené sú kombinované prípravky, ktoré uvoľnia upchatý nos, podporujú odhlienenie, odstraňujú tlak v ušiach a pálenie v krku.

AKO SA ZABVIŤ CHRÍPKOVÝCH VÍRUSOV

Vitamíny A, C, E : mrkva, kivi, citrusové plody, orechy a multivitamínové prípravky. Čerstvo vytlačené šťavy z ovocia a zeleniny, kyslá kapusta, čučoriedky, čerstvý ananás.

Plnohodnotná strava: dodáva telu silu a energiu: ovocie, zelenina, obilniny, ozajstným zabijakom chrípky je cesnak.

Životospráva: striedavé sprchy, prechádzky na čerstvom vzduchu, vyvarovanie sa alkoholu.

Spánok: preťažený organizmus otvára dvere útočiacim vírusom.

Uvoľnenie: oddych dodáva telu silu, čítajte knihu, počúvajte hudbu, meditujte, alebo jednoducho len tak oddychujte.

Vyrovnanosť: nechajte citom a myšlienkam voľný priebeh, nič v sebe neduste. Ak nie je v poriadku duševný stav, vírusy môžu prenikať jednoduchšie do tela.

VITAMÍNY

Na zmiernenie príznakov sa odporúčajú doplnky s vitamínom C. Z liečivých rastlín pomáhajú prípravky s obsahom echinacei, čaje s lipou, skorocelom, materinou dúškou či podbeľom.

JEDLO A PITIE

Tak ako pri virózach aj tu platí, že je obzvlášť dôležitý pitný režim. Pri horúčke potrebujeme denne prijať až 4 litre tekutín. Jedlo by malo byť skôr ľahké, kašovité, nedráždivé, aby organizmus nevynakladal veľa síl na jeho spracovanie. Stravu treba obohatiť o ovocie a zeleninu.

Vírus, ktorý vyvoláva chrípku, sa prenáša vzduchom, ak sa ho nadýchate, dostane sa do priedušiek a následne do pľúc. Usídli sa na sliznici dýchacích ciest, kde sa veľmi rýchlo množí. Dýchacie cesty však môžu napadnúť aj baktérie, okrem nich aj ďalší vírus ako je chrípkový. Je ich žiaľ, veľmi pestrá škála. V období chrípkovej epidémie sa chrípkové vírusy stávajú vážnou hrozbou, aj preto, že na ne antibiotiká nezaberajú. Preto každý príznak netreba podceňovať, naopak rieši.