Apiterapia


Liečivými a podpornými účinkami včelích produktov sa zaoberá apiterapia – pre niektorých veda, pre iných umenie, prípadne kombinácia oboch. Ako podporná či doplnková liečba rôznych zdravotných problémov je známa už stáročia. Moderná veda v súčasnosti prichádza na čoraz viac výhod, ktoré činnosť včiel prináša. Tieto malé tvory, ktorých sa mnohí aj bojíme, sú však súčasťou medicíny už odpradávna. Vplyv včelích produktov ako med, peľ, materská kašička, perga, propolis a ďalšie má na zdravie človeka blahodarný vplyv vďaka svojmu hodnotnému zloženiu a obsahu biologicky aktívnych látok. Obsah vitamínov, enzýmov a mikroelementov v mede nemá v živočíšnych produktoch obdobu. Apiterapia sa dá využívať vo všetkých terapeutických oboroch, jednotlivo alebo v kombinácii s inými terapiami. Je uznávaná verejnosťou tak ako aj v profesionálnej medicíne – hlavne v zahraničí. 

Produkty včiel a ich účinky na ľudské telo poznali aj lekári zo starého Egypta, Ruska a Číny. Dnes zažívame vzácny návrat k prírode a znovu objavujeme to, čo nám príroda ponúka už celé veky.

PEĽ

Pomáha organizmu vyrovnať sa s fyzickou, ale aj psychickou záťažou, okrem toho chráni pečeň, detoxikuje organizmus a posilňuje činnosť srdca. Aminokyselinové zloženie obnôžkového peľu má blízko k iným, na bielkoviny bohatým potravinám, ako mäso, mlieko či vajcia. Včelí peľ však patrí medzi alergény. Ak ste alergik, s užívaním opatrne. Radšej sa predtým poraďte so svojim lekárom.

MATERSKÁ KAŠIČKA

Ide o biely kašovitý výlučok včiel robotníc. Má typickú vôňu a kyselkavú chuť. Je významným biostimulátorom, okrem iného normalizuje metabolické procesy v organizme, zosilňuje fermentatívnu aktivitu, zlepšuje výživu tkanív, reguluje výživu buniek, hormonálnu činnosť, upravuje poruchy nervového systému, znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov. Zaujímavosťou tiež je, že zvyšuje ženskú a mužskú plodnosť, libido, reguluje menštruačný cyklus a zmierňuje problémy s menopauzou.

PROPOLIS

Je bohatá zmes bioaktívnych látok živicového charakteru, ktoré včely zbierajú z rôznych púčikov, kôry a rastlín. V úli sú ďalej spracovávané a využívané na ochranu úľového priestoru pred baktériami, vírusmi, plesňami a kvasinkami. Propolis brzdí niektoré baktérie, vírusy, huby, kvasinky a plesne. V podobe tinktúr a mastí dokáže lokálne tlmiť bolesť, preto je využívaný pri zápalových ochorení.

VZDUCH Z VČELIEHO ÚĽA

Je vyťahovaný pomocou špeciálneho zariadenia schváleného pre medicínske použitie a prechádza hadicou, ktorá je spojená s inhalačnou maskou, prostredníctvom ktorej môže pacient vdychovať úľový vzduch. Predpokladá sa, že všetky liečivé prísady prítomné vo včelích produktoch, vrátane tých, ktoré sú v pevnom stave, sú prítomné v stopových množstvách aj v inhalovanom vzduchu. Včelí vzduch má konštantnú teplotu asi 36 ° C a je neustále v pohybe vďaka tisíckam včiel, ktoré zabezpečujú jeho cirkuláciu vo vnútri úľa. To znamená, že čím je včelstvo silnejšie a pracovitejšie, tým viac týchto látok sa vo včeľom vzduchu nachádza. Vdýchnutie takejto zdravej a prirodzenej plynnej atmosféry včelstva z úľov má pozitívny vplyv na psychofyzikálny stav človeka. Niekoľko hodín strávených vdychovaním takejto aerosoli, spolu s pozitívnym energetickým nábojom včiel, posilňuje imunitný systém, pozitívne ovplyvňuje dýchacie orgány, znižuje stres a zlepšuje celkový zdravotný stav. Vykonáva počas teplých mesiacov, od apríla do septembra, v závislosti od počasia. Prevádzkuje sa výlučne v teplých a slnečných dňoch, keď včely zbierajú nektár a peľ. Vdychovanie včelieho vzduchu má priaznivý vplyv na dýchacie orgány a pomáha im pri astme, chronickej bronchitíde, alergickej nádche a pľúcnych chorobách. Posilňuje tiež imunitný systém a pomáha pri rôznych alergiách, chronických infekciách hrdla, migrénach, nespavosti, emocionálnych poruchách, depresii, reumatizme, bolesti chrbta a ústupe mozgovej príhody.

APISAN

K včelím produktom patrí aj takzvaný apisan, získavaný špeciálnou technológiou z mŕtvych telíčok včiel. Ide o nestráviteľnú látku, ktorá vďaka svojej vlastnosti viazať v hrubom čreve tuky a tým blokovať ich vstrebávanie, znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Týmto tiež znižuje vysoký krvný tlak a riziko vzniku srdcovocievnych ochorení. A keďže je to prírodná vláknina, znižuje pocit hladu, zlepšuje funkciu hrubého čreva a tým predchádza vzniku ochorení gastrointestinálneho traktu akým je aj rakovina hrubého čreva. Jedna lyžica medu rozpustená v pohári s teplou vodou dokáže pomôcť aj pri probléme s prekysleným žalúdkom. 

Po tejto terapii ľudia siahajú v prípade, že im bežná liečba nezaberá, alebo trpia chronickými problémami a hľadajú alternatívne riešenie. Podľa apiterapeutov apiterapia rieši celé spektrum ochorení, nielen prechladnutie či problémy s dýchacími cestami. Pomáha pri autizme, cukrovke, kožných problémoch, problémoch s trávením, imunitou, otehotnením, pri strese.