Alopecia areata


Bežnému zdravému človeku vypadne každý deň 70 až 100 vlasov. Ak ich vypadne za deň viac, začne dochádzať k rednutiu alebo plešiveniu. Vypadávanie vlasov sa môže objaviť náhle alebo môže mať pomalý priebeh. Nenákazlivé ochorenie spôsobujúce vypadávanie sa nazýva alopécia, pričom ide o vypadávanie v zhlukoch na ľubovoľnom mieste na tele. Alopecia areata (ložisková alopécia) sa označuje ako autoimunitné ochorenie, nakoľko bunky vlasových folikulov sa negatívnym vplyvom zmenia a imunitný systém ich začne považovať za cudzie a začne ich ničiť. Biele krvinky nemilosrdne zaútočia na bunky vo vlastných folikuloch, vlasy prestanú rásť a vypadávajú. Medzi ďalšie príčiny alopécie patrí okrem poruchy imunity aj stres, spôsoby stravovania, dedičnosť a nesprávne hygienické návyky (spravidla časté umývanie vlasov či naopak, nedostatočná hygiena).

ČO SA DEJE V NAŠOM TELE?

Každý správne fungujúci imunitný systém chráni za bežných okolností naše telo proti cudzím útočníkom, ako sú baktérie a vírusy. Ak ale pacient trpí týmto ochorením, imunitný systém napadne omylom vlasové folikuly, teda štruktúry z ktorých vlasy rastú. Folikuly sa takto deštruktívnym pôsobením zmenšujú, zmršťujú a zastavujú tvorbu nových vlasov – teda po ich vypadnutí už nové nenarastú. Toto ochorenie je veľmi zaťažujúce hlavne z emocionálneho hľadiska. Vedci zatiaľ ešte nenašli príčinu tejto poruchy, zdá sa, že ide o genetický faktor. Alopecia areata sa totiž vyskytuje s vyššou pravdepodobnosťou, ak má tieto príznaky aj blízky rodinný príslušník.

PRÍZNAKY

Samozrejme najcharakteristickejším príznakom ochorenia je strata vlasov, ktorá je ohraničená, niekedy sa však v prípade určitých typov konkrétnych ochorení môže prejaviť aj úplná plešivosť na celej pokožke hlavy. Rovnako v niektorých typoch je možné pozorovať aj šupinky na koži. Pri nejazviacich formách alopécie sa najčastejšie vyskytujú okrúhle lysé ložiská, najprv samostatne, neskôr spolu splývajú. Je možné aj úplne vypadanie vlasov, združené veľakrát aj s ekzémom.

Rozpoznávame viacero druhov alopécií, spomínaná Alopecia areata – označuje vypadávanie vlasov v zhlukoch na ľubovoľnom mieste na tele, Alopecia totalis – úplná strata vlasov na skalpe, Alopecia universalis – úplná strata vlasov a ochlpenia na tele, Alopecia barbae – strata tvárového ochlpenia u mužov hlavne v oblasti brady, Androgénna alopécia – známa ako mužská plešina, Trakčná alopécia – vypadávanie vlasov v dôsledku fyzickej námahy alebo iného fyzického pôsobenia na vlasy, Anagénna alopécia – strata vlasov v dôsledku používania nežiaducich chemikálii, Jazvová alopécia – vypadávanie a strata vlasov a následné vytvorenie jazvy na mieste straty vlasov. Postpatrum – popôrodné vypadávanie vlasov, spúšťajú ho hormonálne zmeny, ktoré sa dejú v tele ženy po pôrode, konkrétne výrazným poklesom hladiny estrogénu.

Lekárske vyšetrenie u kožného špecialistu sa odporúča v prípade alopécie z dôvodov, kedy je potrebné objasniť príčinu straty vlasov, odhalenie prítomnosti možnej choroby, ktorú sám pacient nespozná. Komplexné vyšetrenie u odborníka zahrnie aj genetické posúdenie daného stavu a zhodnotenie psychického stavu pacientov. Taktiež lekárske vyšetrenie je potrebné pre indikáciu liečby, podľa čoho sa určí, aké prípravky pacient má používať. Lokálne je určitou pomocou dlhodobá aplikácia minoxidilu alebo prípravkov s obsahom kortikosteroidov.