Akútna pankreatitída


 Akútna pankreatitída je náhle zápalové ochorenie podžalúdkovej žľazy, ktoré sa vždy považuje za vážny zdravotný stav. V niektorých prípadoch postačuje iba dočasný pôst a doplnenie tekutín, v závažnejších prípadoch je potrebná operácia.

Príčiny

Medzi najčastejšie príčiny patrí požívanie alkoholu, žlčníkové kamene, penetrujúci vred žalúdka, úraz brucha, nádorové ochorenia, obezita, autoimunitná pankreatitída alebo užívanie niektorých liekov (diuretiká, estrogény, tetracyklínové antibiotiká, sulfonamidy, salicyláty, steroidy).

Pankreas sa nachádza v hornej časti brucha. Je dôležitý pre tvorbu inzulínu a trávenie, pretože produkuje enzýmy na trávenie sacharidov, tukov a bielkovín. V súvislosti s pankreatitídou je najvýznamnejší trypsinogén, ktorý štiepi a tým pomáha tráviť bielkoviny z potravy. V pankrease sa tvorí v neaktívnej forme, aby nedošlo k natráveniu samotného pankreasu a aktivuje sa až v tenkom čreve. Ak pôsobí niektorý z vyššie uvedených podnetov v nadmernom alebo nezvládnuteľnom množstve a za určitých okolností, dochádza k rozvoju zápalovej odpovede. Výsledkom je predčasná aktivácia pankreatických enzýmov a zápalový opuch až nekróza, teda odumretie časti pankreasu. Príznaky
  • výrazná bolesť nad pupkom, v polovici prípadov vyžarujúca do chrbta
  • nevoľnosť, nechuť do jedla
  • zvracanie
  • horúčka
  • triaška
  • zrýchlený pulz
  • problémy s dýchaním
  • štikútka
Diagnostika

V diagnostike prevláda klinické vyšetrenie lekárom, teda vyšetrenie bolestivosti brucha a anamnéza. Na odlíšenie stupňa pankreatitídy možno vykonať CT vyšetrenie. Ďalej sa odoberie krv na krvný obraz, zistenie funkcie obličiek, pečeňové testy, pankreatické enzýmy- amyláza, lipáza. Zlatým štandardom v rámci zobrazovacích metód je sonografické vyšetrenie.

Terapia

V prvom rade treba zabezpečiť intravenózne dostatočný prísun tekutín, podať lieky proti bolesti a neskôr dostatočnú výživu. Pacient nesmie prijímať žiadnu potravu, aby sa pankreas nedráždil k tvorbe ďalších enzýmov, ktoré ho následne poškodia. Pankreatitída nie je zápal, ktorý by vyvolala infekcia určitými baktériami. Avšak asi u 20% pacientov sa môže do pankreasu zaniesť infekcia z inej časti tela, napríklad pri zápale pľúc alebo infekcii močových ciest a vtedy je potrebné podať antibiotiká.

Ak konzervatívne postupy nevykazujú dostatočné zlepšenie stavu, pristupuje sa k chirurgickej liečbe. Zvlášť sa vykoná, ak ide o nekrózu pankreasu s pridruženou infekciou, o stav s komplikáciami alebo ak sa vyskytnú nejasnosti v diagnostike. Vykoná sa nekrosektómia, teda odstránenie výrazne poškodenej časti pankreasu.

Komplikácie a prognóza

Najčastejšími komplikáciami sú akútny respiračný distress syndróm, teda poruchy dýchania, zlyhanie viacerých orgánov, hyperglykémia a diabetes mellitus, lokálne tvorba pseudocysty, abscesu, krvácanie z poškodenia artérie zásobujúcej slezinu, ktorá sa nachádza za pankreasom, obštrukcia tenkého čreva, žlčovodu, postup do chronickej pankreatitídy.

Úmrtnosť sa pohybuje medzi 10-15%. Pacienti by mali dbať najmä o to, aby sa vyhýbali pitiu alkoholu, príliš mastným jedlám a úrazom brucha.