Ako liečiť preležaniny?


 Podľa štatistík najvyššie percento ľudí, ktorí trpia preležaninami žije v domovoch s opatrovateľskou službou. Toto číslo sa pohybuje medzi 3 až 28 %. Niektoré preležaniny mohli títo ľudia získať už pri pobyte v nemocnici. Následne potom trvá dlhší čas kým sa človek dostane do zariadenia s kvalifikovanou starostlivosťou.

Kedy sú preležaniny vážne?

Veľmi často dochádza k situácii, kedy je veľmi náročné preležaniny liečiť. U zdravotných problémov ako je diabetes, príliš tenká koža alebo nehybnosť je liečenie veľmi zložité a ťažké. Ako sme už spomínali v minulom článku, rany vzniknuté z dôvodu preležanín v I. etape, dokážu zvyčajne ustúpiť za krátky čas hneď potom, ako je miesto zbavené tlaku, ktorému bolo vystavené.

Keď je však stav preležanín už v II. etape, dochádza k vzniku pľuzgierov, ktoré môžu prejsť do otvorených rán. V tejto etape je už tak dôležité vyhľadať pomoc lekára, zdravotnej sestry a poprípade fyzioterapeuta. Dôkladná analýza rany dokáže pomôcť určiť správny postup liečby. Rovnako môže v tejto II. etape pomôcť zmena postele (napr. jej odpruženie) alebo taktiež dôkladnejšia starostlivosť o kožu alebo o zmena odevu.

Existuje ďalších niekoľko vecí, ktoré pri liečení preležanín môžu pomôcť: Zmena stravovania

Tmavo červená, oranžová a zelená zelenina sú obzvlášť bohaté na potrebné živiny. Rovnako tak môžu byť nápomocné aj výživové doplnky vitamínu C a zinku.

Pravidelné čistenie rán a odstraňovanie poškodeného tkaniva

Otvorené rany môžu byť čistené s fyziologickým roztokom (slanej vody) zakaždým, keď dochádza k zmene obväzov. Odstraňovanie poškodeného tkaniva sa často odporúča iba v prípade, že sa jedná o tkanivo mŕtve, poškodené alebo infikované. Nechirurgické procedúry naopak zahŕňajú zavlažovanie s tlakovou vodou, vodoliečbu vo vírivej vani alebo použitie vlastných enzýmov tela.

Obväzy

Správny spôsob bandáže môže napomôcť k urýchlenému hojeniu a ochrane rany. Je veľmi dôležité udržať okolie rany suché a ranu vlhkú. Infikované rany je možné liečiť lokálnymi antibiotikami. Taktiež platí, že v tomto ťažkom stave v ktorom sa človek s preležaninami nachádza, je veľmi dôležité liečiť aj samotnú bolesť, ktoré mu rany s preležanín spôsobujú.